2013. április 29., hétfő

Medvehagymás házi pogácsa

Az egyik szomszédtól múlt vasárnap kaptunk egy csomó medvehagymát. Egész héten azt ettük szendvicsre darabolva, de annyi jó medvehagymás ételt láttam szakácskönyvekben és itt a blogokon, hogy elhatároztam én is sütök medvehagymás pogácsát. 
Ez volt életem első pogácsája, eddig vagy anya, vagy a mamák sütöttek pogit, de most rászántam magam és jelentem fantasztikusra sikeredett. És nemcsak szerintem :)


 Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg  margarin
  • 2,5 dl tejföl
  • 6 dkg medvehagyma
  • 1 tojás (fehérje és sárgája külön)
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, a sóval, elmorzsolom a puha margarinnal, majd a tejfölt és a felfuttatott élesztőt hozzáadva simára összekeverem (nem kell dagasztani). Hűtőbe teszem pihenni 2-3 órára, de akár egy hétig is eláll. 
Miután kiveszem alaposan átgyúrom, kinyújtom, megkenem tojásfehérjével, megszórom medvehagymával, összehajtom, ismét megkenem tojásfehérjével és megszórom medvehagymával, majd összehajtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, megkenem tojássárgájával a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.





2013. április 27., szombat

Kráter süti

Ez a recept szintén az egyik kolléganőmtől való. Mivel nagyon ízlett, amikor kóstolót hozott, gondoltam, hogy megsütöm itthon én is. Anya szavaival élve: "Ez a sütemény eteti magát."



Hozzávalók:
Krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 9 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
Tésztához:
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl olaj
Tetejére:
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
A krém hozzávalóiból szokás módon pudingot főzök és kihűtöm.
Addig a tojásfehérjét kemény habbá verem,  hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot, utána a tojássárgáját, majd pedig a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet, legvégül az olajat. Kikeverem, majd pedig egy közepes sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm. Beleszaggatom egy kanállal a kihűlt pudingot és előmelegített sütőben 160 fokon megsütöm.
Sütőből kivéve forrón megkenem a porcukros tejföllel.


2013. április 25., csütörtök

Csokoládés pite

Ezt a receptet a Nők lapja konyha 2010. márciusi számában találtam, megsütöttem és isteni finom lett :)


  
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 tojássárgája

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 12 dkg cukor 
  • 5 dl tej 
  • 4 dkg csokoládé
  • 3 tojássárgája

A lisztet, a vajjal, porcukorral, kakaóporral és a tojássárgájával egy tálba mérve omlós tésztává gyúrom, majd kibélelek vele egy 20 cm átmérőjű piteformát. 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütöm. 
A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport egy kevés tejjel simára keverem, a többi tejet felforralom, és besűrítem a pudingos résszel. Beleteszem a narancshéjat, és a megfőtt krém felét foltokban a kisült, kihűlt tésztára kanalazom. A másik felébe belekeverem a csokoládét, míg az teljesen elolvad, majd szintén a tortára teszem és egy kanál segítségével összemosom a kétszínű krémet. Pár órára hűtőbe teszem, majd szeletelem.


2013. április 23., kedd

Kakaós kalács vaníliapudinggal

Anno ezzel a kaláccsal neveztem Éva Csavard fel! SAD 12. fordulójára. Úgyhogy arra gondoltam, hogy itt a blogon is megosztom ennek a fantasztikus kalácsnak a receptjét.


Hozzávalók:
Krémhez:
  • 1 csomag vaníliapuding
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 12,5 dkg cukor
Tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojásfehérje
  • 1 evőkanál olaj

A vaníliapudinghoz  a  vajat felolvasztom, hozzáadom a tejet, cukrot és egy csomag vaníliapudingot. Jó sűrű krémet kapok, majd leveszem a tűzhelyről és kihűtöm. 
A lisztet és két evőkanál kakaót dagasztótálba teszem, közepében kis fészket alakítok ki, beleteszem a cukrot, a langyos tejet és belemorzsolok egy élesztőt. Hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Utána hozzáadom a tojásfehérjét és az olajat. Összegyúrom, majd négy cipót készítek belőle. Kinyújtok kettőt-kettőt, megkenem a vaníliapudinggal, feltekerem, majd összecsavarok kettőt. Két szilikon püspökkenyér formába teszem (nekem kettő kisebbem van, ha valakié nagyobb, egybe is belefér és abban az esetben csak két cipót formázunk..stb). Hagyom kb. fél órát kelni és előmelegített sütőben 200 fokon megsütöm.




2013. április 18., csütörtök

Erdei gyümölcsös mini pite

Ma van Andrea nap, ezért sütöttem ezeket a mini pitéket, mert úgy gondoltam átveszem azt a sellyei szokást, hogy ezentúl névnapkor is sütizünk itthon :)

A receptet a Nők lapja konyha 2011. december-2012. januári számában találtam.

Boldog névnapot minden Andreának! :)


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • nagy csipet őrölt fahéj
A töltelékhez:
  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 dl víz
 A lisztet összekeverem a porcukorral a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd a vajjal elmorzsolom és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtom, majd akkora korongokat szaggatok belőle, hogy egy hagyományos muffinforma belsejét ki tudjam bélelni vele. Hagyok a tésztából, hogy azzal díszíthessem a tetejét. Hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem.
Egy kis lábosban felforralom a cukrot, a víz felét és az erdei gyümölcsöt. A maradék vizet a keményítővel elkeverem, majd besűrítem vele a gyümölcstölteléket. Hagyom langyosra hűlni, majd megtöltöm a tésztával kibélelt formákat. A maradék tésztát ismételten kinyújtom és formákat szaggatok belőle, amit a töltelék tetejére teszek.
180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt  megsütöm őket.


2013. április 15., hétfő

Mazsolás túrótorta

Ma apa betöltötte a 47. életévét! A tavaly márciusi Nők lapja konyhában találtam rá a Mazsolás túrótorta csokoládétojásokkal receptjére, de egy kicsit átalakítottam és ez sült ki belőle:





Boldog születésnapot apa!

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
A krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg Rama
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg mazsola, megmosva
A díszítéshez:
  • csokoládéval bevont mazsola
  • kevés tejszínhab
  • roletti
A piskótát szokásos módon elkészítem, kihűtöm és három részre vágom.
A krémhez a porcukrot a puha margarinnal, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral kihabosítom, majd hozzákeverem a túrót és a mazsolát, illetve ízlés szerint a citromlevet. A túrókrémmel megtöltöm a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon. Az oldalát bekenem a tejszínhabbal, kirakom rolettivel, a tetejét pedig csokoládéval bevont mazsolával díszítem.

2013. április 13., szombat

Csokitorta apának 2011-ben

Végre megtaláltam a megfelelő tortát apának! Tavaly nekem habos-túrósat készített anya és apának nagyon ízlett. Úgyhogy találtam a gasztro magazinban egy nagyon szép túrós tortát és kisebb változtatásokkal azt fogom neki megsütni :)
Addig  is elhoztam mutatóba a 2011-es tortáját, a tortát Tücsökbogár párizsi krémjével töltöttem meg és a nála látott csokigyurmával díszítettem.



Hozzávalók: 
A piskótához:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó

 Párizsi krémhez:
  •  5 dl tejszín
  • 50 dkg cukor
  • 25 dkg kakaó
  • 70dkg vaj
  • 2 rumaroma
Csokigyurmához:
  • 1,5 evőkanál méz
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 8 dkg csokoládé
  • ételszínező
A piskótát a  10tojásból szokásosan elkészítem, a fehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, tojássárgáját, sütőporral elkevert lisztet és a kakaót. Sütőpapírral bélelt tepsibe töltöm és előremelegített sütőben megsütöm. Ha kihűlt kivágom a formát, majd pedig két részre vágom.
A krémhez a tejszínt a cukorral felforralom. Hozzákeverem a kakaót, majd amikor már sima krém és még meleg hozzáadom a vaj harmadát és a rumaromát. Ha kihűlt, a maradék vajat habosra keverjük, majd összekeverjük a két krémet. Jó sokáig kell keverni, mire jó lesz.
A krémmel jó vastagon megtöltöm a lapokat, a tetejét és az oldalát is.
A mézet a keményítővel a microba teszem. A csokoládét vízgőz felett felolvasztom. Összegyúrom a két keveréket, ami a gyurmára fog emlékeztetni. Kicsit hagyom hűlni és már tudok is vele dolgozni. Az ételszínezékkel megszínezem egy részét és úgy készítem el a díszítést.

2013. április 10., szerda

Marcipános-eperlekváros trüffeltorta

Közeledik apa születésnapja és azon agyalok már egy ideje, hogy milyen tortát süssek neki. Nah, ő egyáltalán nem könnyű eset, mert neki aztán mindegy. Annyira nem sütis, úgyhogy inkább ilyenkor a mi örömünkre készül a sütemény. 
Tavaly ezt a marcipános-eperlekváros trüffeltortát készítettem el neki, amit az egyik oldalon találtam (sajnos már nem emlékszem, hogy melyiken). A receptben annyi változtatás történt, hogy eredetileg málnalekvárral kellett volna megtölteni, de mivel az nem volt itthon, így eperlekvárral  helyettesítettem. Így is nagyon finomra sikeredett :)


Hozzávalók:
 A piskótához:
  • 6 tojás,
  • 12 dkg cukor,
  • 12 dkg liszt,
  • 1 púpos evőkanál kakaópor
A krémhez:
  • 15 dkg cukor,
  • 8 dkg kakaópor,
  • 30 dkg margarin,
  • 20 dkg eperlekvár a rétegezéshez
  • 15-20 dkg fehér marcipán a golyókhoz, 
  • 1 púpos evőkanál kakaópor a golyók beforgatásához
A piskótához a szokásos módon a tojásfehérjét  kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd a sárgáját és végül belekeverem a kakaóporral elegyített lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe 3 darab 18 cm átmérőjű, vékony lapot kenek belőle, és egyenként 10-12 perc alatt megsütöm.
A krémhez 2 dl vizet a cukor felével felforralom, a cukor másik felét a kakaóporral elkeverve adom a forró sziruphoz, majd belekeverek 15 dkg margarint. Egy tálcára terítem, hogy hamarabb kihűljön. A maradék 15 dkg puha margarint hozzáadva habosra keverem. A három piskótalapból kettőt bekenek eperlekvárral, majd a trüffelkrémmel megtöltöm a lapokat úgy, hogy a krémes rétegre egy lekváros lapot teszek. Végül a tortát a maradék krémmel körbekenem, és a hűtőbe teszem dermedni. A marcipánból kb. 2 dkg-os golyókat formálok, majd kakaóporba forgatom és 10 percre a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben széttudjam vágni. Mindegyiket félbevágom, körberakom velük a torta tetejét, végül megszórom a maradék kakaóporral.



2013. április 4., csütörtök

Sörnyitófülből karkötő

Ki gondolta volna, hogy a sörnyitófül ennyire hasznos? Hát én nem! Viszont egy oldalon rátaláltam ezekre a karkötőkre és nagyon megtetszett! Három kép volt ott, az elsőn egy csomó nyitófül és egy szalag, a másik kettőn meg a már kész karkötő. Beletelt egy kis időbe, míg rájöttem, hogyan kell fonnom de sikerült. Gyorsan elkészíthető és nem kell hozzá más csak rengeteg sörnyitófül és szalag. Lehet a színekkel és formákkal variálni, ezért is készítettem már rengeteget belőle és fogok is a közeljövőben :)