2015. május 28., csütörtök

Kókuszos-csokis kuglóf - SAD 32. fordulójára

A SAD 32. fordulójának háziasszonyi teendőit Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog írója látja el, aki ezen forduló témájául a Kelt tészta művészetét választotta. Mivel szeretem a kelt tésztákat nem volt kérdés, hogy induljak-e a játékon, csak a kevés szabadidő miatt sikerült mostanra elkészülnöm ezzel a kuglóffal.
A csokis rész, nagyon jó lett, a kókuszos rész kicsit szárazabb, legközelebb biztosan jobban sikerül :)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1-1 mokkáskanál cukor és só
  • kb. 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
A nyújtáshoz:
  • 2-3 evőkanál olaj
A töltelékhez:
  • pár kanál kakaópor
  • 1 tábla csokoládé
  • kevés vaj
  • kókuszreszelék
A tésztához a tejet a kelesztőtálba töltöm, az élesztőt belemorzsolom és a cukrot, valamint a sót beleszórom, 5 percre lefedem és hagyom felfutni az élesztőt. Utána beleteszem a többi hozzávalót és alaposan összedolgozom. Kb. fél óra elteltével megkel és jó lesz a tészta.
Ha megkelt a tészta, átgyúrom és téglalap alakúra kinyújtom. A téglalapot hosszában kettévágom, az egyik tésztát megkenem kevés olvasztott vajjal és rászórom a kókuszreszeléket, majd feltekerem. A másik tésztát megszórom  kakaóporral és az egyik oldala  mentén hosszában végig rakom rajta a tábla csoki sorait, majd abból az irányból feltekerem a tésztát. A két "rudat" összetekerem egymással és kicsit kiolajozott szilikonformába  helyezem és előmelegített sütőben megsütöm.



2015. május 25., hétfő

Muffin egy kis meglepivel

Tesóm hazacuccolt a kollégiumból és kiderült, hogy maradt még neki egy kis szaloncukorja karácsonyról, úgyhogy gondoltam, hogy belesütöm ebbe a fincsi muffinba :)
A végeredmény tényleg jó lett :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl víz
  • csipet só
  • 6 szem szaloncukor

A margarint és a cukrot habosra keverem. Hozzáadom a tojást és a sót. Amikor már sima az állaga hozzáadom a sütőporos lisztet és a vizet, majd alaposan elkeverem. Kapszlikba töltöm és mindegyik tészta közepébe elhegyezek egy félbevágott szaloncukrot, majd előmelegített sütőben megsütöm.



2015. május 21., csütörtök

Vaníliás keksztorta - VKF. 72. fordulójára

A 72. VKF. fordulójának háziasszonyi teendőit az AranyTepsi blog írója, Andi látja el, aki nagyszerű témát talált ki: Kekszem, kekszem.... Rengeteg kekszes édességet ettem már és készített már, hiszen nagyon jó kis alapanyag, így törtem is a fejem, hogy milyen újdonságot találjak ki, amiben segítségemre volt az egyik szakácskönyvem. Az egyik receptet követtem nagy vonalakban és alkottam meg ezt a süteményt. :)


Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

  • min. 2 csomag vaníliás vagy bármilyen omlós keksz


Krémhez:

  • 7 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor


Tetejére:

  • 1,5 tábla csokoládé 
  • 4 evőkanál étolaj



A krémhez a pudingokat sűrűre főzöm a tejben, majd lehűtöm. A margarint és a porcukrot habosra keverem és kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot. A keksszel kirakom a kapcsos tortaforma alját, ráteszem a krém felét, arra jön még egy réteg keksz, majd a krém másik fele, majd pedig megint egy réteg keksz. A csokit az olajjal vízgőz felett megolvasztom és eloszlatom a torta tetején.
Egy éjszakára hűtőbe teszem, reggel körbevágom egy éles késsel a karima mentén a tortát és leveszem róla a karimát.







2015. május 17., vasárnap

Barackos hab

Eredetileg ezt a receptet szerettem volna elkészíteni a szakácsmustra mostani fordulójára, de sajnos nem volt itthon hozzá mazsola és vaníliarúd. Így kicsit módosítanom kellett rajta, de így is finom lett :) Valóban gyors és könnyed édesség :)

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgabaracklekvár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dl joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl habtejszín
+ gumicukor a díszítéshez

A habtejszínt kemény habbá verem. A lekvárt a citromlével, a joghurttal és a vaníliás cukorral összekeverem, majd óvatosan összeforgatom a tejszínhabbal. Pohárkákba adagolom és gumicukorral díszítem.





2015. május 12., kedd

Habkönnyű gyümölcsrizs - Szakácsmustra 10. fordulójára

Ez az első alkalom, hogy játszom a Szakácsmustrában és nem is értem, hogy eddig miért nem figyeltem fel erre a játékra. Ennek a fordulónak a háziasszonyi teendőit Bogi, a Vöröskaktusz blog írója látja el és úgy gondolta, hogy a játék keretén belül ismerkedjünk meg egy kicsit jobban Stahl Judit receptjeivel. Van pár darab Stahl receptkönyvem, de mivel időszűkében vagyok mostanában, így a Gyors édességek című könyvet választottam. Szeretem a tejberizst, így szívesen kipróbáltam ezt az új receptet, a végeredmény finom lett! :)

 Hozzávalók:

  • 15 dkg rizs
  • 3 dl tej 
  • 2 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 2,5 dl habtejszín
+ narancsszörp a tetejére


A rizst kávédarálón durvára darálom és egy lábosba öntöm a tejjel, a vízzel és a vaníliarúd kikapart belsejével együtt. Alacsony lángon felforralom és ha rottyant egyet, akkor még 15 percig főzöm kevergetés mellett. A cukrot a tűzről levett meleg rizskrémhez adom, beleszórom a kandírozott narancshéjat és robotgéppel addig keverem, amíg ki nem hűl. A habtejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a rizses krémhez és összekeverem. Egy nagy vagy négy kicsi tálba kanalazom az édességet és narancsszörpöt csorgatok a tetejére.



2015. május 7., csütörtök

Tojáspörkölt

Apa születésnapjakor készítettem először, mert az volt a kívánsága és azóta elég sokszor megfőztem. Fincsi étel és egyszerű az elkészítése. Csak jó sok tojáshoz van hozzá szükség :)

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • olaj
  • kb. 1 evőkanál pirospaprika
  • kb. 3 dl víz
  • 2 evőkanál liszt
  • fél doboz nagy tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors



 A tojásokat keményre főzöm, majd szeletelem. A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom és olajon megdinsztelem, majd leveszem a tűzről és hozzáadom a pirospaprikát, felöntöm vízzel és hagyom, hogy felforrjon. A lisztből egy pici vízzel és a tejföllel habarást készítek, behabarom a paprikás hagymát, hozzáöntöm a tejszínt és végül a feldarabolt tojásokat. Majd sózom és borsozom. Hagyom, hogy egyet összerottyanjon és leveszem a tűzhelyről. 
Általában galuskával vagy tésztával szokás enni, de apa kérésére héjában főtt krumplival tálaltam most :)



2015. május 3., vasárnap

Zabpelyhes narancshabos muffin

Ezzel a finomsággal leptem meg anyát anyák napjára és nagyon elégedett volt a végeredménnyel, ahogy mindenki itthon. A narancshab könnyű a zabpelyhes narancsos tésztán, igazi finomság.

Boldog anyák napját minden édesanyának!

 Hozzávalók:
Tésztához
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 5 púpos evőkanál zabpehely
  • 1 db narancs leve (1,5 dl)
  • 1/2 csomag sütőpor
Narancshabhoz:
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 db narancs reszelt héja és a fél leve

+kandírozott narancs a tetejére


A margarint a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a tojást és a sót. Amikor már sima az állaga hozzáadom a sütőporos lisztet és a narancs levét, majd végül a zabpelyhet. 
Kapszlikba töltöm és előmelegített sütőben megsütöm.
A habtejszínt a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a habfixálót, a mascarponét, majd végül a narancs levét és reszelt héját. Habzsákba töltöm a krémet és a kihűlt muffinokra adagolom és megszórom kandírozott naranccsal.