2017. március 31., péntek

Kakukkfüves tejszínes csirkecomb

A Chili Tv-n Stahl konyhájában láttam ezt a receptet egyik este és mivel megtetszett gondoltam kipróbálom. Egy picit módosítottam rajta, de fantasztikus vasárnapi ebéd kerekedett ki belőle, ami Nyuszifülnek és nekem is nagyon ízlett. Tuti, hogy még elkészítem máskor is :)

Hozzávalók:
  • 9 db felső csirkecomb
  • 125 gramm kockára vágott bacon
  • 1 doboz főzőtejszín (500 ml)
  • 1 fej fokhagyma 
  • kakukkfű
  • só, bors

A csirkecombokat kicsontozom, lehúzom róluk a bőrt és sózom, majd borsozom őket. A bacont zsírjára pirítom egy serpenyőben, majd kiveszem a serpenyőből és a zsírjában hirtelen kisütöm a csirkecombokat mindkét oldalukon. Egy jénait edénybe lerakosgatom egymás mellé a kisült csirkecombokat, elhelyezem a husik között a megpucolt fokhagymákat, majd megöntözöm az egészet a kakukkfűvel elkevert tejszínnel. Lefedem egy alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütöm a csirkecombokat.
Ha készen van, akkor a husit kiveszem a tálból, a megmaradt szaftot pedig a fokhagymával együtt leturmixolom és tálaláskor ezzel öntözöm meg a husit és a tetejére a megsült bacont szórom.

 

2017. március 28., kedd

Banános babakeksz

Az egyik baba hozzátáplálásos csoportban találtam rá az alábbi babakeksz receptre, ami nem igényel különösebb hozzávalót, teljesen cukormentes és egészséges nasi a csöppségeinknek.
Szerintem kissé íztelen, de Bálintnak nagyon ízlett és Nyuszifülnek is :)
Találtam egy kicsit másabb, almás verziót is, legközelebb szerintem azt is kipróbálom.

 Hozzávalók:
  • 1 db érett banán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 15 ml víz
  • 500 ml zabliszt

A villával széttört banánt kikeverem az olívaolajjal és vízzel, majd hozzáadom a zablisztet és összegyúrom a tésztát. Ha szükséges még kell hozzáadni egy kis vizet (nekem kellett), hogy könnyebben gyúrható legyen. Ha már összeállt a tészta, akkor enyhén lisztezett munkalapon  6-7 mm vastagságúra kinyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát, amit sütőpapírral bélelt tepsibe teszek és kekszpecséttel megmintázom. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
Fémdobozban 2-3 napot elállt nálunk.

Így ette uzsira a joghurt után :)

2017. március 23., csütörtök

Krumplival sült csirke

Előző este gyorsan bepácolja az ember a husit, másnap csak krumplipucolás, darabolás és sütés. Nem egy bonyolult étel és végtelenül finom :)

 Hozzávalók:
  • 4 db egész csirkecomb
  • 4-5 evőkanál étolaj (napraforgó vagy olíva)
  • grillcsirke fűszerkeverék
  • kb 1-1,5 kg krumpli

+ ha szeretnénk hozzá öntetet: 2 dl tejföl + só + bors + 4 gerezd fokhagyma

A csirkecombokat, kifilézem és felkockázom a husit, egy tálba beleöntök kb. 3 evőkanál olajat, bele a fűszert és megforgatom benne a husit, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A krumplit  megpucolom, megmosom, felkockázom. A nagy gáztepsit vékonyan kikenem olajjal, beleszórom a krumplit és a husit és jól összeforgatom, lefedem alufóliával, majd 200 fokra előmelegített sütőben sütni kezdem. Kb. fél óra múlva lekerül róla  a fólia, átkeverem és addig sütöm, amíg szép nem lesz.
Az öntethez a tejfölbe teszem a sót, borsot és a szétzúzott fokhagymát, összekeverem  és megöntözöm vele fogyasztás előtt a krumplis husit.

 

2017. március 20., hétfő

Kókuszkrémmel töltött kókuszos máktorta (gluténmentes)

Szombaton volt nagyobbik öcsém, Janó születésnapja és erre az alkalomra sütöttem ezt a mini tortát, mivel természetesen anya is ügyeskedett a kisfiának. :)
A tészta kókusz és mák keverékéből áll, a krémje meg finom kókuszos lett, mivel Janó szereti a mákos és kókuszos édességeket.

Nagyon boldog születésnapot kívánok Janó!!!!!!

 Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
Tésztához:


  • 3 db tojás
  • 5 dkg barna cukor
  • 9 dkg darált mák
  • 4,5 dkg kókuszreszelék
 Kókuszos krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
 Díszítéshez:
  • 1,5 dl habtejszín
  • cukorgyöngyök


A tésztához a tojásokat szétválasztom és a fehérjéket kemény habbá verem. Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd a két masszát óvatosan fakanállal összeforgatom. Ezt követően fakanállal óvatosan összekeverem a darált mákot és a kókuszreszeléket az előbbi masszával. Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm. Ha megsült, kiveszem és hagyom kihűlni.
A krémhez a tej nagy részét a cukorral és a kókuszreszelékkel felteszem a tűzhelyre, a pudingport elkeverem a kevés megmaradt tejjel, ha forr a tej, akkor apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a pudingporos tejet, jó sűrűre főzöm, majd leveszem a tűzhelyről hagyom kihűlni. Ha kihűlt, akkor összekeverem a mascarpone-val.
A kihűlt tésztát félbevágom, tányérra helyezem és köré teszem a tortakarimát, az egész krémet szépen eloszlatom rajta és a tetejét lefedem a tésztával. Egy estére hűtőbe teszem, majd másnap óvatosan körbevágom a tortát és leveszem róla a karimát. A habtejszínt kemény habbá verem és azzal vonom be a torta tetejét és oldalát, majd cukorgyönggyel díszítem.