Kaptam egy hatalmas láda cseresznyét a múlt hét elején. Gondoltam annyit úgysem tudunk megenni, meg csak fagyasztani sem akartam, így készítettem belőle lekvárt is és szörpöt is és gyümölcslevest is. A végére már kezdtem kicsit megunni a magozást, így két napig eltartott mire feldolgoztam, de legalább van egy kis lekvárunk télire, a szörpöt meg most eliszogatjuk.
A lekvárt Dr. Oetker 3:1 dzsemfixével szoktam készíteni, így ahhoz nem adok leírást, a szörpöt, meg az alábbi módon készítettem el (meggyel is tökéletesen működik. Viszont nekem kicsit túl édes lett így, ezért legközelebb kevesebb cukorral próbálom meg):
Hozzávalók:
- 1 kg kimagozott cseresznye
- 50 dkg cukor
- 1 késhegynyi szalicil
A kimagozott cseresznyére ráborítom a cukrot és a szalicilt, alaposan összekeverem, majd hagyom legalább egy napig állni. Utána szűrőbe teszem és hagyom lecsöpögni róla a levet, amit csavaros üvegbe töltöttem és már iható is. Kb. egy liternyi szörp jön ki ebből az adagból.
A kiázott cseresznyéből kevertem egy-egy evőkanállal Bálint vízbegrízébe, zabkásájába, joghurtjába...stb. Simán felhasználható és hűtőben eltartható pár napig, vagy akár le is fagyasztható.
Egyre jobban beletanulsz a háziasszony szerepbe. Nagyszerű, hogy lekvárt meg szörpöt is főzöl. :)
VálaszTörlés