2014. november 29., szombat

Fahéjas kiflik - SAD 28. fordulójára

A 28. SAD fordulójának háziasszonyi teendőit Kabóca, a  Kabóca a konyhában blog háziasszonya látja el, ennek a fordulónak pedig nem más témát talált ki, mint ...a csábító FAHÉJ! Szerencsére nagyon szeretem a fahéjas édességeket (is), úgyhogy nem okozott gondot, hogy kitalálja valamit, remélem ezek a kiflik elnyerik mindenki tetszését. Nálunk nagyon bejött a családnak :)


Hozzávalók: A tésztához:
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1-1 mokkáskanál cukor és só
  • kb. 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
A nyújtáshoz:
  • 1-2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj
Tetejére:
  •  1 egész tojás
 
A tésztához a tejet a kelesztőtálba töltöm, az élesztőt belemorzsolom és a cukrot, valamint a sót beleszórom, 5 percre lefedem és hagyom felfutni az élesztőt. Utána beleteszem a többi hozzávalót és alaposan összedolgozom. Kb. fél óra elteltével megkel és jó lesz a tészta. Amíg kel, addig a töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal.
Ha már duplájára nőtt a tészta, akkor olajos gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtom és megszórom a fahéjas cukorral, hosszában középen elvágom a tésztát, majd pedig tovább úgy hogy háromszögeket kapja, a háromszögeket pedig feltekerem kiflikké.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a kifliket, majd felvert tojással megkenem a tetejét és ha még maradt fahéjas cukorral, akkor megszórom vele a tetejüket.
180 fokra előmelegített sütőben megsütöm őket kb. 15 perc alatt.



5 megjegyzés:

  1. Ilyet én is kérnék szépen :) Azt hiszem holnap megsütöm :)

    VálaszTörlés
  2. Hmm, szinte érzem az illatát. :)

    VálaszTörlés
  3. Az én tetszésemet minden esetre elnyerték, küldheted.... ;-DD

    VálaszTörlés
  4. Szívesen cserélek mandulatortát erre a kiflire, ha szabad. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, bárkinek ajánlom kipróbálásra.
    Teller-cake, Macskanyelv már indulnak is a kiflik! :)

    VálaszTörlés