Amikor a kedvenc süteményes könyvemben megláttam ezt a receptet tudtam, hogy azonnal el kell készítenem, mondtam is otthon, hogy én most almás pitét készítek. Viszont amikor anya meglátta, hogy nem a hagyományos almás pite tésztát gyúrom és tölteléket készítem megjegyezte, hogy "Erre akarod elpazarolni az almát, ahelyett, hogy normális almás pitét készítenél?" Szerintetek mi lett a vége? Azóta folyton ezt a fajtát kell megsütnöm neki, mert ő már ezt az almás pitét szereti, a hagyományosat felesleges szerinte elkészítenem, mert ez sokkal finomabb. Ennyit az előítéletekről...
Hozzávalók:
- 26 dkg liszt
- 12 dkg kockára vágott vaj
- kb. 3-4 evőkanál langyos víz
- pár kanál sárgabarack lekvár
- 46 dkg hámozott, kicsutkázott, vékonyan szeletelt alma
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér
- 1 narancs finomra reszelt héja
- 1/4 bögre lágy barna cukor
- 1/4 bögre mazsola
A sütőt 190 fokra előmelegítem. A lisztet egy tálba teszem, belemorzsolom a vajat, míg darabos morzsalékra emlékeztető tészta nem lesz belőle, majd pedig hozzáadok kb. 3-4 evőkanál vizet és lágy tésztává gyúrom. Óvatosan szabad csak dagasztani, majd pedig enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtom kb. 35 cm átmérőjűre. Beleteszem a kivajazott és lisztezett pités tálba, majd pedig megkenem baracklekvárral az alját. Egy tálban addig az almát, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, barna cukrot, mazsolát és a narancs reszelt héját összekeverem, majd pedig a tésztán egyenletesen eloszlatom. A tészta szélét ráhajtogatom a töltelékre, redőket képezve, de a közepe "nyitva" marad. 35-45 percig sütöm, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz, viszont ha már az alma kellően megpuhult, akkor a közepét le kell fóliázni. Tálalás előtt igény szerint még porcukorral megszórható.
Nagyon guszta és igen finom lehet! Márcsak ilyenek vagyunk mi anyák elbizonytalanodunk és félünk az ismeretlentől. De aztán megszeretjük és használjuk sőt még tetszik is ugye?:-))
VálaszTörlésTeljesen igazad van! :) Majd ha egyszer én is anya leszek biztos megtapasztalom ezt :)
Törlés