2014. október 5., vasárnap

Keresztelői torta

Tegnap volt a keresztelője Hajni barátnőm kisfiának, Brúnónak és ezt a tortát készítettem erre a jeles napra. Most először próbálkoztam meg a fondant készítéssel, valamint felhasználással és egész jól ment szerintem. :) A torta krémjének receptjére Móninál bukkantam rá, míg a fondant készítés rejtelmeit Kiskuktától lestem el. Tuti, hogy máskor is alkalmazni fogom a most tanultakat! :) Köszönöm szépen a pontos leírásokat és a nagyszerű recepteket! :)
Mivel nem tudok még fondantból babát vagy bármi mást formázni, ezért úgy vettem a tortára ezt a cuki kerámia babát. 
Sajnos nem készült a tortáról szeletelt kép, mert lemerült a fényképezőgépem addigra. 


Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortához):
Piskótához:

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
Mascarponés-mandulás krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl Hulala
  • 1,5 csomag Dr. Oetker expressz zselatin fix
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál színtelen mandula aroma
Fondanthoz:
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • min. 1/2 kg porcukor
+ételfesték
+baracklekvár

A 8 db tojásból a szokásos módon piskótát sütök, majd ha megsült, hagyom kihűlni és félbe vágom.

A krémhez a zselatinporral kemény habbá verem a Hulalát egy edényben. Egy másik edényben a porcukrot és a mascarponét habosra keverem, majd hozzáadom a mandula aromát, végül óvatosan összekeverem a másik edény tartalmával.
A piskótát a már elmosott tortaforma aljába visszateszem és megkenem a krémmel, majd pedig lefedem a másik piskótával és egész estén át hagyom a hűtőben hűlni.
Másnap a fondanthoz fél kg porcukrot átszitálok egy keverőtálba úgy, hogy a közepébe egy lyukat csinálok. Vízgőz felett a zselatint a vízzel felolvasztom, majd pedig hozzáadom a mézet és a vajat és megvárom amíg teljesen szétolvad benne. Ha már minden elolvadt, akkor a porcukorhoz öntöm és kanállal elkezdem összekeverni, ha már nem megy a kanállal folytatom kézzel a gyúrást és ha szükség van még porcukorral, akkor folyamatosan adagolom hozzá. Ha már a tál falához nem ragad hozzá a massza, akkor jó. Fóliába csomagom és hagyom pihenni pár órát szobahőmérsékleten.
A tortát szépen körbevágom a formában és kiveszem belőle, majd melegített baracklekvárral megkenem a tetejét és az oldalát
Miután pihent margarinos kézzel elkezdem alaposan átgyúrni. Jó sok margarinra lesz szükség és nagy türelemre, mert nekem nagyon bekeményedett. Amikor már jól gyúrható és formázható, levágok belőle egy keveset, hogy az fehér maradjon és zselés kék ételfestékkel beszínezem a többit. Először kinyújtom és beborítom vele a tortát. A maradékot átgyúrom, hurkát sodrok belőle és a fehér részből is megtekergetem őket és "körbefonom" vele a tortát. A maradék fondantot összegyúrom tovább sötétítem az ételfestékkel és azzal díszítem a tortát.




7 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy, első próbálkozásra fantasztikus lett! :-) Vigyázz, fertőző ez a "betegség"... ;-)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis torta lett így elsőre :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy, szép lett a torta! Nem látszik hogy ez volt az első próbálkozásod fondant ügyben. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, aranyosak vagytok! Szívem, lelkem belesütöttem és reméltem, hogy ez meg is látszódik rajta :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép tortát készítettél ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  6. Tyűha, nagyon ügyes vagy, hogy már elsőre is jól boldogultál a fondant-nal. Oltári cuki ez a torta, és az a baba a tetején nagyon jópofa. Tartom a tányéromat egy szép nagy szelet reményében. :D

    VálaszTörlés