2017. május 20., szombat

Vadas zöldséges zsemlegombóccal

Továbbra is nagy hévvel ténykedek a konyhában, de mivel kijött a jó idő, sokat vagyunk kint Bálinttal a levegőn és ezért nem nagyon van időm a posztolgatásra, de a fotók és ételek folyamatosan gyűlnek...
Nagyon jó ez a vadas recept, még anyától hoztam el és Bálint is lelkesen ette a zsemlegombócokat egy kis vadas mártással, már most tudja, hogy mi a jó :)

Hozzávalók:
Vadashoz:
  • 1,5 kg vad vagy marhahús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 75 dkg sárgarépa
  • 1 nagy szál fehérrépa
  • kevés olaj
  • vadhúsok fűszerkeverék
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Zöldséges zsemlegombóchoz:
  • 7 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1/2 liter víz
  • só, bors
  • fokhagyma
  • petrezselyem zöldje
  • (esetleg zsemlemorzsa)

 A húst megmosom és nagyobb darabokra vágom. A zöldségeket is megpucolom, a hagymát apróra vágom, a répákat pedig karikákra. A vöröshagymát megdinsztelem egy kevés olajon, majd beleteszem a húst, a zöldségeket, fűszerezem és felöntöm egy kevés vízzel és addig főzöm, amíg a hús megpuhul. Ha a hús jó, akkor kiveszem és a zöldséges levet összeturmixolom, hozzáadom a cukrot a péphez és a mustárt, majd összeforralom és utána teszem vissza bele a husit és hagyom egyet összerottyanjon együtt.
A zsemlegombócokhoz a zsemlét nagyobb darabokra tépkedem és leforrázom a felforralt vízzel. Ha kihűlt, akkor kifacsarom és összedolgozom a tojásokkal, olajjal, fűszerekkel és az apróra vágott petrezselyem zöldjével.  Ha úgy érezzük, hogy kicsit "puha" az anyag, akkor egy kis zsemlemorzsát kell bele tenni. Olajos kézzel gombócokat formázok és olajos sós vízben pár perc alatt kifőzöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése