2014. január 19., vasárnap

Csokis kuglóf - Blogkóstoló 14. fordulójára

Ezzel a kuglóffal elérkeztem a blogkóstoló 14. fordulójának utolsó receptjéhez. Erika blogján annyi finomságba belefutottam, hogy igen nehezen tudtam dönteni, ezért is készítettem el tőle ebben a fordulóban négy ételt is :)
A kuglóf egyébként nagyon puha és omlós lett, biztosan elkészítem még itthon a családnak :) A receptet szinte szóról szóra követtem, de leírom, hogy itt is megtalálható legyen.

 Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 8 + 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5+4 dkg olvasztott margarin
  • 3 dkg darált dió
  • 1 tábla tejcsokoládé
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
1 dl meleg tejben, 1 evőkanál cukorral (8 dkg-ból vettem ki) és a csipet sóval felfuttatom az élesztőt. A lisztet kelesztőtálba szitálom és hozzáadom a maradék tejet, a 8 dkg cukor maradékát, a tojást, az 5 dkg olvasztott margarint, a vaníliás cukrot, legvégül a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedagasztom, letakarom és 40 percre meleg helyre teszem kelni a tésztát. Amíg kel a tészta, addig felolvasztom a maradék margarint és a diót összekeverem az 5 dkg cukorral.
Amikor megkel a tészta kb. 1 cm vastagságú téglalapot nyújtok belőle, megkenem az egész tésztát a már kissé visszahűtött felolvasztott margarinnal, megszórom a cukros dióval, ráreszelem a tábla csokit, majd pedig feltekerem, ahogy a csigát szokás és tekerek egy kicsit rajta, mintha kötelet sodornék, a két végét pedig összetapasztom. Az így kapott karikát beleteszem a kuglóf formába és előmelegített sütőben megsütöm.



4 megjegyzés:

  1. Hogy Te milyen szorgalmas vagy! Nagyon szép lett a kuglóf! Én még soha nem sütöttem kelt tésztás kuglófot, pedig nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Érdemes kipróbálni, mert finom!

      Törlés