2014. január 16., csütörtök

Fánk

És igen, elkészült életem első fánkja! Valamelyiknek lett szalagja, valamelyiknek fél szalagja van, valamelyiknek meg nincs is, de nem adom fel! Ízre nagyon jó lett,  hiszen a család falta rendesen. A receptet anyai nagymamámtól kaptam, ő ezt szokta elkészíteni farsangi szezonban. Hogy honnan szerezte a fogalmam sincs, de imádom ezt az egyszerű fánkot, főleg jó sok baracklekvárral :) 

 Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 8 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 púpos evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 egész tojás
Alaposan összegyúrom a hozzávalókat, majd pedig 40-50 percet pihentetem, hogy a duplájára nőjön.
Lisztezett gyúródeszkán ágyúrom, majd letakarom 20 percre. A pihentetés után  1,5 ujjnyi vastagra nyújtom, fánkszaggatóval kiszaggatom. Ahogyan felveszem a deszkáról a hüvelykujjammal egy picit benyomom a tetején a közepét és az alsó (lisztes) felével felfelé teszem bele sülni a forró olajba. Letakarom fedővel, majd pedig megforgatom és utána már fedő nélkül sütöm. Minden további adagnál így járok el sütés közben, az egyik oldalt fedővel, a másikat fedő nélkül sütöm. Szűrőkanállal kiveszem a fánkot és papírtörlőre teszem, hogy felszívja a maradék olajat.



12 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy! :) Szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Néhány nagyon lekváros példányt küldhetsz erre is, a szalaghoz nem ragaszkodom az oldalán! ;-)) Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de azért van még mit gyakorolnom! :)

      Törlés
  3. Gyönyörűek lettek elsőre, nagyon ügyes vagy:) Fánkot terveztem én is, de annyi minden mást is, nem tudok dönteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is folyton időhiányban szenvedek, alig jut időm bármire is sokszor.

      Törlés
  4. Nagyon guszta fánkokat sütöttél, nagyon finomnak tűnnek! Ügyes vagy. Szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Legközelebb postázok párat! :)

      Törlés
  5. Első fánk? Ügyes vagy, szépek lettek!
    Én sokadjára sütöttem volna ma, de valamit elszúrtam, nem kelt meg a tészta. Tévedni emberi dolog:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Ha elszúrok valamit, végül mindig improvizálok és általában jó dolgok szoktak kisülni belőlük :)

      Törlés