2014. január 22., szerda

Forgácsfánk

Ezt a fánkot is anyai nagymamám szokta készíteni és ezt a receptet is tőle kértem el. Még gyakorolnom kell a készítését, de ízre ez is jól sikeredett. :) Hosszú még a farsangi szezon.....

 Hozzávalók:
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál rum
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • liszt
  • olaj a sütéshez

A tojások sárgáját a rummal és a tejjel összekeverem, hozzáadom a cukrot, a sót és annyi lisztet sütőporral elkeverve, hogy a tészta reszelni való keménységű legyen..
Az összegyúrt simára kidolgozott tésztát 3 mm vastagra nyújtom lisztezett gyúródeszkán és derelyevágóval rombuszokat vágok belőle. Legegyszerűbb, ha először vízszintesen felcsíkozom, majd pedig 75 fokos szögben vágom. A rombuszok közepét bevágom és átbújtatom a végeket. Forró olajban megsütöm.
Porcukorral megszórva és/vagy lekvárral fogyasztható.


10 megjegyzés:

  1. De szívesen lelopnék arról a tálról néhány darabot..... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett ügyes vagy! Most én is kérnék belőle egy darabkát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Legközelebb postázok, mert ez sajnos már elfogyott :)

      Törlés
  3. Annyi fánk jött szembe velem az elmúlt napokban, hogy most már én is neki kellene állnom készíteni.
    Addig is kérnék szépen párat tőled, nagyon finomnak látszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Nekem ezek az első fánk próbálkozásaim, úgyhogy még fog jönni pár variáció :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta, külön tetszik, hogy nem annyira vékony a tésztája, én is jobban szeretem így! :)

    VálaszTörlés
  5. De szépek lettek! Olyan helyesen pufik!

    VálaszTörlés