Előkerestem István 2011-es tortáját és rájöttem, hogy az utóbbi két évben mindig került eper a tortájára, így ez az idén sem maradhat ki. Mondjuk nem egy tipikus epres édességet tervezek, de pár szemmel igyekszem feldobni majd :) Egyébként ez a torta is vékony piskótával és rengeteg krémmel készült 2 évvel ezelőtt. A receptet valamelyik magazinból vágtam még ki, csak már nem tudom, hogy melyikből.
Piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héjának a fele
- 3 tojás
- 30 dkg fehér csokoládé
- 6 dl tejszín habbá verve
- 1 dkg zselatin
- 10-15 dkg áfonyalekvár
- friss gyümölcs (én epret használtam)
Hagyományos módon a fenti arányokkal piskótatésztát készítek egy 20 cm-es átmérőjű tortaformában. Sütőpapírral kibélelt formába töltöm bele a tésztát, majd pedig 160-180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm.
A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztom és a 3 egész tojást hozzáadva 50 fokosra főzöm. Lapos tálcára töltöm, majd hűtőbe teszem. Az előre behűtött tejszínt kemény habbá verem és egy keveset félreteszek a díszítéshez. A zselatint hideg vízben megduzzasztom, majd a mikróban olvadásig melegítem. Ha kihűlt a fehér csokis rész, óvatosan a habba keverjük. Az így kapott krémet rákanalazom a piskótára, kanalanként belenyomkodom a kikevert áfonyalekvárt úgy, hogy márványos legyen a krém. 1-2 órára hűtőbe teszem, majd tejszínhabbal és gyümölccsel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése