2013. július 20., szombat

Pita gyroshoz

Ez egy vendégposzt, ugyanis nem én, hanem anyukám készítette el élete első pitáját, ami az egész család szerint nagyon jól sikerült és ismétlést követelünk :)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • min. 0,5 l langyos víz
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót a liszthez adjuk és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra állítjuk (a mi sütőnkön ez a 8-as fokozaton 260 fok). A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk az kerüljön be először és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, az kerüljön felülre. Kb. 2-3 percre betoltjuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, amikor felpúposodik megfordítjuk és a másik felét is zsemleszínűre sütjük. Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben megkeményedik.
Megtöltjük gyros hússal, tzatizikivel, uborkával, hagymával, káposztával, paradicsommal és paprikával, vagy ki amivel szeretné még.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése