2015. augusztus 23., vasárnap

Rákóczi túrós lepény

Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a rákóczi túrós lepényt, ez alól én sem vagyok kivétel. Még régebben találtam rá erre a receptre Tücsök Bogárnál és végül el is készítettem. Nem csalódtam benne, a végeredmény nagyon finomra sikeredett. Csak egy minimálisat módosítottam rajta. :)

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor 
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
csipet só

A töltelékhez:
80 dkg túró
20 dkg porcukor
2 db tojássárgája
10 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
2 db zsemle

A tojáshabhoz:
2 db tojásfehérje
0,25 dl víz
10 dkg cukor

+sárgabarack lekvár

Először a tésztát készítem el, amihez a vajat a liszttel összemorzsolom, hozzáadom a tészta a többi hozzávalóját is és összegyúrom, amit cipóformában 20 percre a hűtőbe teszek. Miután kivettem a hűtőből lisztezett gyúródeszkán 7-8 mm vastagra kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megszurkálom villával a tészta tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütöm (nem szabad megpirulnia!!!). Amíg sül a tészta addig elkészítem a tölteléket. A túrót áttöröm, majd hozzáadok minden hozzávalót. A zsemléket úgy, hogy meghámozom és 0,5 cm-es kockákra vágom. A sütőt 150 fokra lejjebb állítom és a a tésztán elkenem a tölteléket, majd tovább sütöm. 
Közben a tojáshabhoz a cukrot a vízben sziruppá főzöm, a tojások fehérjét pedig kemény habbá verem. Amikor már félig kemény tojáshab, vékonyan elkezdem hozzáadni a cukros vizet és úgy verem tovább. 
Megkenem a lekvárral a krémet és a tojáshabbal rácsozom a sütemény tetejét, visszateszem a sütőbe, de már csak 130 fokon, hogy szépen megszáradjon a hab rajta. Vigyázni kell, hogy ne piruljon meg. Ha szép a tojáshab a tetején kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni.
 


 

5 megjegyzés:

  1. De szeretem a Rákóczi túróst! :) Nagyon szép lett a hab a tetején!

    VálaszTörlés
  2. Most ettem nem is olyan régen, de akár most is elfogadnám! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Ez nálam is be van tervezve, hamarosan sor kerül rá. Nagyon szép lett a tiéd!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem, irtó guszta lett! <3

    VálaszTörlés
  5. Én nem tudom megmondani, hogy szeretem-e, mert még nem ettem. Persze biztos vagyok benne, hogy csak szeretni lehet! :-) Nagyon szép lett a sütid!

    VálaszTörlés