2013. december 2., hétfő

Túró rudi torta és puncskocka "torta"

Nyuszifülnek ma van a születésnapja és két kérése volt ezzel kapcsolatban. Először is szeretne egy finom tortát a munkahelyére bevinni, másodszor pedig otthonra szeretne egy puncskocka piramist, mivel az a kedvenc süteménye. Az első feladattal nem volt semmi problémám, a második viszont nem volt egyszerű számomra, mivel nem vagyok cukrász és fogalmam sem volt, hogy miből és hogyan készül pontosan a puncskocka. Receptet nem nagyon találtam, úgyhogy megkérdeztem egy cukrász ismerőst, közölte, hogy ez a legegyszerűbb sütemény a világon, tegyek bele minden maradék krémet, piskótát...stb. De mi van akkor, ha nincs maradékom? Hát törtem a fejem és ez lett a végeredmény. Szerencsére párom elégedett lett mindkét tortájával :)

Boldog születésnapot Nyuszifül!!!!!



Túró rudi torta

Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortaforma esetén):
Piskótához:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
Túrókrémhez:
  • 1 csapott evőkanál zselatinpor
  • 15 dkg porcukor
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 dl felvert tejszínhab
Díszítéshez:
  • kakaópor vagy tejszínhab vagy túró rudi
A tortaformát sütőpapírral kibélelem és előmelegítem a sütőt. Szokásos módon készítek egy kakaós piskótát és megsütöm. Ha kész hagyom kihűlni, majd ha már kihűlt lehúzom róla a sütőpapírt, ezután a piskótát újra visszateszem a tortaformába és elkészítem a krémet hozzá.
A zselatint 1 dl vízzel elkeverem, majd takaréklángon addig keverem, amíg a zselatin feloldódik. Félreteszem hűlni, közben a porcukrot simára keverem 3 evőkanál forró vízzel egy nagy keverőtálban. A porcukorhoz hozzáadom a túrót, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a citrom levét, a tejfölt, valamint a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozom, majd beleforgatom a felvert tejszínhabot is. A masszát szépen eloszlatom a piskótán, úgy hogy a piskóta oldalát is befedje. Egy estére hűtőbe teszem dermedni. Másnap alaposan körbevágom a formában, mielőtt leemelném róla, majd pedig tetszés szerint díszítem.


Puncskocka "torta"


Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál kakaó
  • 35 dkg margarin
  • 30 dkg kristály cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 kg darált keksz
  • 4 tojásos piskóta (4 db tojás, 4-4 ek cukor és liszt, 1 cs sütőpor)
  • 2 üveg rumaroma
  • 4 evőkanál barack lekvár
Bevonáshoz:
  • 4 tábla csokoládé (2 tej, 2 ét)
  • pár evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál rumaroma
Először elkészítem szokásos módon a piskótát. Majd  gázon felmelegítem a tejet, benne a felszeletelt margarinnal és a cukrokkal. Egy tálba  belemorzsolom a piskótát, majd beleöntöm a darált kekszet, rum aromát, kakaóport, barack lekvárt és az előbbi tejes keveréket, ha már elolvadt a cukor és a margarin a tejben, alaposan összedolgozom a masszát. Egy 35x35 cm-es gáztepsit vékonyan kikenek olajjal, majd pedig egyenletesen belenyomkodom a masszát. Egy estére a hűtőbe teszem, hogy összeálljon. Majd másnap felszeletelem kb. puncskocka méretűre és vízgőz felett felolvasztom a csokoládét az olajjal, valamint a rum aromával, ha már szép a máz, akkor pedig bevonom vele a sütemény tetejét, oldalait. Hagyom megdermedni rajta a csokimázt, utána a maradék csokit újramelegítem és megmintázom a szeletek tetejét. Ha kellően meghűlt a csokoládé rajta, akkor pedig egymásra rakosgatom piramisba.







6 megjegyzés:

  1. Szia! A blogger karácsonyi ajándékozásnál , Dina téged szánt nekem:))) Szeretnék egy email cimet kérni, hogy megbeszéljük a továbbiakat. Köszi szépen!

    Ja, és nyuszifülnek Nagyon boldog szülinapot kivánok, finomat kreáltál neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen a nevében is! Email címem: bettike1987@gmail.com

      Törlés
  2. Mutatós és biztosan nagyon finom lett mindkettő, boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

    VálaszTörlés