2015. július 20., hétfő

Ribizlis pite

Anyósoméknál van egy csomó ribizlibokor a kertben. Múltkor leszedtem pár bokrot és gondoltam, hogy készítek belőle valami süteményt. A végeredmény finom lett :)

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 1/4 bögre cukor
  • 4 db lágyan felvert tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • ribizli
  • 5-6 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor

A vajat és a cukrot habosra keverem, apránként hozzákeverem  a tojást, a sütőporral elkevert lisztet és a vanília aromát. A 25 cm-es átmérőjű pités tálat kikenem vajjal, belisztezem és beleöntöm a tésztát, majd megszórom a tetejét ribizlivel. Egy picit hagyok a ribizliből. Előmelegített sütőben elkezdem sütni a pitét és addig a vizet felforralom és elolvasztom benne a cukrot. A pitét 25-30 percig sütöm, amíg tapintással szilárdnak nem érzem.  A sütőt 230 fokra felcsavarom. A cukros vizet a torta tejére kanalazom, rádobálom a maradék ribizlit és visszateszem további 5 percre a sütőbe, hogy szép aranybarna legyen. 



2 megjegyzés: