2016. február 27., szombat

Császármorzsa (daramorzsa)

Anyukámtól kaptam egy Horváth Ilonás szakácskönyvet, amit még lánykorában vett magának, abban találtam meg a császármorzsa, vagy ahogy ő írta daramorzsa receptjét. A végeredmény nagyon finom, de kicsit másképpen csinálnám most már, ahogy ő írta.

Hozzávalók:
  • 1/4 l liszt
  • 1/4 l dara
  • 1/2 l tej
  • 4 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg mazsola (most nem tettem bele, mert nem volt otthon)
  • csipet só
A darát, a lisztet, a cukrot meg a tejet habverővel simára keverem és hozzáadom a sót, a reszelt citromhéjat és a mazsolát is. Legalább egy fél napig állni hagyom, hogy a dara megduzzadjon, majd hozzákeverem a tojások sárgáját a habbá felvert fehérjét.
A recept szerint a felforrósított olajba öntöm a tésztát és élénk tűzön hagyom, míg az aljára rózsaszínű kéreg nem sül, így tovább pirítom még néhány percig, majd a sütőben folytatom tovább a sütést. Közben néhányszor lapáttal megforgatom, összetöröm, hogy nagyobb rögöket kapjak.
Véleményem szerint jobban jártam volna, vagy legalábbis gyorsabb lett volna, ha két tételben a masszát szépen megsütöm fent a tűzhelyen és a sütős részt kihagyom.
Miután megsült megszórom porcukorral és vagy így vagy még egy kis lekvárral felturbózva tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése