2016. február 14., vasárnap

Duplán kávés torta

Nyuszifülnek készítettem ezt a minitortát, mert ugye kávézik és gondoltam, hogy akkor a kávés sütit is értékelni fogja. Hát mivel náthás lett, sok mindent érzett belőle, szerintem viszont finom lett :)
A kép kicsit homályos lett, de későn vettem észre.


Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Tésztához:

  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál lefőzött kávé
  • 1/2 csomag sütőpor


Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál lefőzött kávé
  • cukor,
  • 1 tábla csokoládé (fele tej, fele ét)
  • 2-3 evőkanál étolaj
+ kandírozott citrom díszítéshez

A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd hozzáadom a tojások sárgáját, a kávét és a végén a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm a masszát és előmelegített sütőben megsütöm.
A krémhez a habtejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a mascarponét, a kávét és a cukrot, ha valaki túl keserűnek találja a kávét. 


Ha kihűlt a lap, ketté vágom és megtöltöm a krémmel, az oldalát én most nem vontam be, csak nagyon vékonyan a tetejét, hogy a csokimázzal márványásobbra csinálhassam. 
Vízgőz felett elkészítem a csokimázt, bevonom vele a torta tetejét és egy villával márványosítom az alatta lévő krémmel és rászórom a kandírozott citromot.
Egy éjszakára hűtőbe teszem.





2 megjegyzés: