2013. szeptember 11., szerda

Kukorica prósza/kukorica málé - SAD 18. fordulójára

Ildi KOKKI eléggé feladta a leckét amikor meghirdette a SAD 18. fordulójának témáját: Falusi konyha, népi ízek. Az első pár napban csak agyaltam erősen, hogy mégis mit süssek, aztán eszembe jutott ez az egyszerű étel, amit mamáim szoktak készíteni. Mindketten falusi, szerény családból származnak sok testvérrel a hátuk mögött és gyerekként eléggé szűkösen éltek, sokszor készült el náluk otthon a kukorica prósza, ami édességként és főételként egyaránt funkciónál, valamint nincs olyan falusi háztartás, ahol ne fordulna elő minden hozzávaló a kamrában.

Hozzávalók:

  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1/2 dl étolaj
  • 1 púpos kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 l aludt tej (kefír)
  • 2 dl tejföl
  • szilvalekvár
A szilvalekvár kivételével a  hozzávalókat alaposan kikeverem és kizsírozott tepsibe öntöm. Szilva lekvárt szaggatok bele, annál finomabb, minél többet tesz bele az ember. 140 fokon 40-45 perc alatt megsütöm. Ha már barnul a széle és kezd elválni a tepsi falától akkor jó a tészta.





4 megjegyzés:

  1. Ó de nagyon finomat sütöttél! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak egy-két szelet van belőle, gyorsan fogy :)

      Törlés
  2. Jaj, ez én is imádom:) Gyerekként nálunk kukoricakása volt, amit én szeretek lekvárral, vajjal, mindenhogyan:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kukorica kását is szokott mama készíteni, de azért annyira nem rajongok, ezt sokkal jobban szeretem :)

      Törlés