2013. szeptember 14., szombat

Mákos guba szilvával

Mama rengeteg szilvalekvárt főzött be és rengeteg szilvakompótot tett el az idén és ebből jócskán jutott nekünk is :) Gondoltam, hogy feldobom egy kicsit a mákos gubát és szilvával fogom ízesíteni. Az eredmény nagyon jó lett, úgyhogy máskor is elkészítem így.

Hozzávalók:
  • 8 db szikkadt kifli
  • 6 dl tej
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • szilvalekvár
  • szilvakompót
  • 2 db tojásfehérje
A tejbe beleteszem a 2 dkg vajat, a vaníliás cukrot, 1 evőkanál porcukrot és meglangyosítom.
A felkarikázott kifliket  belerakom a tejbe, jól átforgatom, hogy mindenütt egyenletesen érje.
A mákot ledarálom, hogy összekeverjem a maradék porcukorral és a citrom reszelt héjával.
A kiflik amikor már jól megszívták magukat tejjel, leszűröm, hogy  a felesleges tej lecsöpögjön.
A mákba beleforgatom a kifliket, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítem.
A tűzálló tálat kikenem a maradék margarinnal belehelyezem a mákos kiflikarikákat. 
A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral kemény habbá verem, majd teszek hozzá egy kanál mákot is. A kiflik tetejét megkenem szilvalekvárral, azt beborítom szilvakompóttal végül pedig ráteszem a habot. 10-15 perc alatt megsütöm.


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon finom! Szilvakedvelőknek kötelező kipróbálni :)

      Törlés
  2. Hú, ezt most annyira megenném, mákos guba rajongó vagyok:) Még szilvám is van, de majd kitalálok valami diétásat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a kifli miatt nem valami diétás, de mamám a lekvárokat és kompótokat a cukorbetegsége miatt diabéteszesen teszi el és így is nagyon finomak :)

      Törlés