2013. november 26., kedd

Keksz alapú csokoládé-mousse-torta

Az elmúlt napokat tanulással töltöttem, azért nem is volt időm sütni és posztolni, de mivel pár órával ezelőtt sikeresen levizsgáztam gazdasági németből, holnaptól folytathatom a konyhai tevékenykedésemet és igyekszem elkészíteni a "műveimet" a különböző gasztro versenyekre.
Addig is elhoztam nektek ezt az isteni finom és pillekönnyű tortareceptet, amit tavaly párom születésnapjára készítettem. A recept a Nők Lapja Konyha 2011. december-2012. január havi számában is megtalálható. 

 Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Az alaphoz:

  • 25 dkg darált keksz
  • 12 dkg puha vaj
  • 4 dkg porcukor
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg fehér csokoládé a golyókhoz + 1 evőkanál olaj
A tejcsokoládés részhez:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • fél dl forró tejszín
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 dkg zselatin
A fehér csokoládés részhez:
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • fél dl forró tejszín
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 dkg zselatin
  • mézeskalács fűszerkeverék
A víz kivételével az alap hozzávalóit egy tálban összemorzsolom és annyi vizet adok hozzá, hogy egy formázható anyagot kapjak belőle. A tészta kétharmadát egy tortaforma aljába nyomkodom. A maradék tésztából golyókat formázok, majd pedig a fagyasztóba teszem, közben gőz felett megolvasztom a fehér csokit az olajjal. Ha már megdermedtek a fagyasztóban lévő golyók, akkor megmártogatom őket a fehér csokoládéban és rácson lecsepegtetem.
A tejcsokoládés részhez a megolvasztott tejcsokoládét elkeverem a forró tejszínnel, majd pedig langyosra hűtöm. A hideg tejszínt kemény habbá verem, közben pedig a zselatin fél dl hideg vízben megduzzasztom, majd a mikróban teljes olvadásig melegítem, közben megkeverem párszor. A tejcsokoládés rést egy kevés tejszínhabbal fellazítom, majd a maradék habot is hozzákeverem. A kész krémből egy evőkanálnyit lehűtök a zselatinnal, majd utána visszaadom a krémhez és összekeverem. A kész krémet a kekszes alapon szétterítem a tortaformában. A fehér csokoládés részt ugyanígy elkészítem és azt meg a tejcsokis részen oszlatom el. Amíg folyékony a fehér csokis rész, addig megszórom egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel és egy villával bemárványozom a tetejét. Hűtőbe teszem dermedni egy estére. Reggel késsel körbevágom az oldalát és leveszem róla a karimát, az alját is finoman meglazítom egy késsel és ráemelem a tálcára. Végül díszítem a csokiba mártott kekszgolyókkal.




11 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós finomságot készítettél! Ami lényeges még sütni sem kell!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazi jolly joker! :) Csak ajánlani tudom mindenkinek! :)

      Törlés
  2. Gratulálok a sikeres vizsgához, ügyes voltál! :)
    Igazi ízbomba ez a torta és még mutatós is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A gazdasági német nem valami egyszerű,de megoldottam, már csak egy szakmai nyelvvizsgára lenne szükségem :)

      Törlés
  3. Gratulálok a vizsgádhoz, és akkor most már lehet sütni-főzni ezerrel! :) Tetszik a torta, fincsi lehet. Mekkora tortaformában készült? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az imént lemértem, mert őszintén szólva sosem tudom, hogy mekkora méretű tortaformáim vannak, ezt a (nálam) legnagyobban, 26 cm átmérőjűben készítettem.

      Törlés
    2. Elmaradásomat pótoltam és beírtam a recepthez is :)

      Törlés
  4. Gratulálok a sikeres vizsgádhoz:) Nagyon mutatós torta és a mousse nagy kedvencünk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom sütemény! :)

      Törlés