Kedden végre sikerült elkészítenem a mákos desszertemet Szofika kiírásának megfelelően, de eddig sajnos nem volt időm posztolni, nem mintha most is rengeteg szabadidővel rendelkeznék, de próbálkozom mindent belesűríteni a napjaimba.
Most készítettem először és ízlett a családnak, kollégáknak. Még mindig nem tudom eldönteni, hogy a mákos vagy diós édességeket szeretem jobban, majd talán egyszer.....
A díszítés a minimalizmus jegyében készült és elnézést kérek, de mire fotózni kezdtem a tortát kicsit megfolytak a drazsék rajta, de az ízén ez semmit sem változtatott.
Hozzávalók:
A mákos tésztához:
- 20 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 15 dkg darált mák
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 6 evőkanál tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 7 dl tej
- 50 dkg puha margarin
- 4 db citrom reszelt héja és leve
- 25 dkg porcukor
Egy kapcsos tortaformát kibélelek sütőpapírral és beleöntöm a masszát, majd előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Miután langyosra hűlt óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt.
A krémhez a pudingport a tejben sűrűre főzöm és hagyom kihűlni. Közben a puha margarint a porcukorral krémesre keverem, majd pedig beleteszem a citromok reszelt héját és kifacsart levét, végül pedig a kihűlt pudingot. Kicsit hűtőbe teszem.
A teljesen kihűlt mákos tésztát félbe vágom és megtöltöm alaposan a krémmel, majd pedig bevonom vele a tetejét és az oldalát is. Ha valaki a krémmel szeretné díszíteni, hagyjon meg belőle pár kanállal, de lehet akár színes drazsékkal, tejszínhabbal, kinek amivel tetszik.
A mákot imádom, a citrusok és a mák pedig verhetetlen páros:) Nagyon jót készítettél, szívem szerint én is mákosat sütnék, de spórolok vele, nincs már sok, így diós fog készülni.
VálaszTörlésEddig még sosem párosítottam a mákot citrommal, de ezentúl tuti, hogy fogom, mert a végeredmény fantasztikus! :)
TörlésImádom a máktortát :) A citrom kötelező bele :)
VálaszTörlés