Ez is egy fincsi almás pite recept, nagyon szeretjük itthon. Szerintem tisztára úgy néz ki, mint az amerikai filmekben :) A recept az egyik kedvenc sütis könyvemből van.
A tésztához:
- 2 és 1/2 bögre liszt
- csipet só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 18,5 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 6-7 db alma
- 1/3 bögre cukor
- 2 evőkanál liszt
- fahéj ízlés szerint
A mázas bevonathoz:
- 1 tojásfehérje
- cukor
A lisztet, a sütőport és a sót egy edénybe szórom és a vajat hozzá morzsikolom, majd hozzáadom a cukrot. Egy kis fészket alakítok ki a közepén, abba beleteszem a tojás sárgáját és a vizet, majd alaposan összekeverem, gyúrom, amíg kemény tésztát nem kapok. Becsomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.
Addig elkészítem a tölteléket: Az almát meghámozom, kicsummázom és vékonyra szeletelem, hozzáadom a cukrot, lisztet és a fahéjat, jól összekeverem.
A hűtőből kivett tészta 2/3-át enyhén lisztezett deszkán kinyújtom és kibélelem vele a pités tálat, rákanalazom a tölteléket és befedem a maradék kinyújtott tésztával, összenyomkodom a két tésztát, villával megmintázom a szélét és hegyes késsel lyukakat vágok a tetejébe, hogy gőz távozni tudjon sütés közben. Megkenem a tetejét tojásfehérjével, majd megszórom a cukorral és előmelegített sütőben egy-másfél órát sütöm.
Nagyon jó kis recept , szeretem az almás sütiket! Guszta!
VálaszTörlésKöszönöm! Érdemes kipróbálni :)
VálaszTörlés