2014. május 21., szerda

Almás pite házilag

Ez is egy fincsi almás pite recept, nagyon szeretjük itthon. Szerintem tisztára úgy néz ki, mint az amerikai filmekben :) A recept az egyik kedvenc sütis könyvemből van.

Hozzávalók (23 cm-es pités tálhoz):
A tésztához:

  • 2 és 1/2 bögre liszt
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 18,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
  • 6-7 db alma
  • 1/3 bögre cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • fahéj ízlés szerint

A mázas bevonathoz: 

  • 1 tojásfehérje
  • cukor


A lisztet, a sütőport és a sót egy edénybe szórom és a vajat hozzá morzsikolom, majd hozzáadom a cukrot. Egy kis fészket alakítok ki a közepén, abba beleteszem a tojás sárgáját és a vizet, majd alaposan összekeverem, gyúrom, amíg kemény tésztát nem kapok. Becsomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.
Addig elkészítem a tölteléket: Az almát meghámozom, kicsummázom és vékonyra szeletelem, hozzáadom a cukrot, lisztet és a fahéjat, jól összekeverem.
A hűtőből kivett tészta 2/3-át enyhén lisztezett deszkán kinyújtom és kibélelem vele a pités tálat, rákanalazom a tölteléket és befedem  a maradék kinyújtott tésztával, összenyomkodom a két tésztát, villával megmintázom a szélét és hegyes késsel lyukakat vágok a tetejébe, hogy gőz távozni tudjon sütés közben. Megkenem a tetejét tojásfehérjével, majd megszórom a cukorral és előmelegített sütőben egy-másfél órát sütöm. 



2 megjegyzés: