Erre a receptre TücsökBogárnál találtam rá és a végeredmény egy nagyon finom tiszta csokis kalács lett :) Most, hogy kicsit hidegebb van, valószínűleg többször fogok kelt tésztákat készíteni és beindítani a sütőt :)
Köszönöm szépen a receptet!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanél olaj
- 3 db tojássárgája
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 5 dkg kakaó
A lekenéshez:
- 1 db tojás
A lisztet kelesztőtálba teszem és a középébe kis fészket alakítok ki, amibe beleteszem a cukrot és rámorzsolom az élesztetőt, majd pedig a meglangyosított tejjel leöntöm és hagyom, hogy az élesztő felfusson. Hozzáadom a tészta többi hozzávalóját és tésztává dagasztom. Langyos helyen 40-50 percig pihentetem. Amíg kel a tészta addig a töltelék hozzávalóit összekeverem. Ha már szépen megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúródeszkán átgyúrom és két részre osztom.
Az első cipót kb. 45x36 cm-es téglalappá nyújtom és három részre vágom hosszában és mindegyik csíkot megkenem a töltelékkel. Egyenként feltekerem a csíkokat és utána összefonom őket. Sütőpapíros tepsibe teszem és a másik cipót is ugyanígy nyújtom, csíkozom, megkenem, feltekerem és fonom.
Kb. 30 percig hagyom meleg helyen kelni a kalácsokat, végül lekenem felvert tojással őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm.
Nagyon szép lett , de jó is lenne most egy szelet belőle! Ilyet már én is sütöttem nagyon finom!
VálaszTörlésNálunk is volt már ilyen kalács, és nagyon szerettük. Szépre sikeredett nálad is! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésSzeretem én is a kalácsokat :)) mindegy milyen a töltelék - egy a lényeg, hogy finomak
VálaszTörlésFormásak lettek a kalácsok! Én is megörvendeztethetném a gyerekeket vele...
VálaszTörlésKöszönöm szépen, úgy látom az ostoros kalács mindenkinél nyerő ötlet :)
VálaszTörlés