2014. november 24., hétfő

Ostoros kalács

Erre a receptre TücsökBogárnál találtam rá és a végeredmény egy nagyon finom tiszta csokis kalács lett :) Most, hogy kicsit hidegebb van, valószínűleg többször fogok kelt tésztákat készíteni és beindítani a sütőt :)
Köszönöm szépen a receptet! 


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanél olaj
  • 3 db tojássárgája
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg kakaó
A lekenéshez: 
  • 1 db tojás
A lisztet kelesztőtálba teszem és a középébe kis fészket alakítok ki, amibe beleteszem a cukrot és rámorzsolom az élesztetőt, majd pedig a meglangyosított tejjel leöntöm és hagyom, hogy az élesztő felfusson. Hozzáadom a tészta többi hozzávalóját és tésztává dagasztom. Langyos helyen 40-50 percig pihentetem. Amíg kel a tészta addig a töltelék hozzávalóit összekeverem. Ha már szépen megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúródeszkán átgyúrom és két részre osztom.
Az első cipót kb. 45x36 cm-es téglalappá nyújtom és három részre vágom hosszában és mindegyik csíkot megkenem a töltelékkel. Egyenként feltekerem a csíkokat és utána összefonom őket. Sütőpapíros tepsibe teszem és a másik cipót is ugyanígy nyújtom, csíkozom, megkenem, feltekerem és fonom.
Kb. 30 percig hagyom meleg helyen kelni a kalácsokat, végül lekenem felvert tojással őket és 180 fokra előmelegített sütőben  kb. 30 perc alatt megsütöm.




6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett , de jó is lenne most egy szelet belőle! Ilyet már én is sütöttem nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is volt már ilyen kalács, és nagyon szerettük. Szépre sikeredett nálad is! :)

    VálaszTörlés
  3. Szeretem én is a kalácsokat :)) mindegy milyen a töltelék - egy a lényeg, hogy finomak

    VálaszTörlés
  4. Formásak lettek a kalácsok! Én is megörvendeztethetném a gyerekeket vele...

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen, úgy látom az ostoros kalács mindenkinél nyerő ötlet :)

    VálaszTörlés