A SAD 32. fordulójának háziasszonyi teendőit Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog írója látja el, aki ezen forduló témájául a Kelt tészta művészetét választotta. Mivel szeretem a kelt tésztákat nem volt kérdés, hogy induljak-e a játékon, csak a kevés szabadidő miatt sikerült mostanra elkészülnöm ezzel a kuglóffal.
A csokis rész, nagyon jó lett, a kókuszos rész kicsit szárazabb, legközelebb biztosan jobban sikerül :)
A tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1-1 mokkáskanál cukor és só
- kb. 40 dkg liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- pár kanál kakaópor
- 1 tábla csokoládé
- kevés vaj
- kókuszreszelék
A tésztához a tejet a kelesztőtálba töltöm, az élesztőt belemorzsolom és a cukrot, valamint a sót beleszórom, 5 percre lefedem és hagyom felfutni az élesztőt. Utána beleteszem a többi hozzávalót és alaposan összedolgozom. Kb. fél óra elteltével megkel és jó lesz a tészta.
Ha megkelt a tészta, átgyúrom és téglalap alakúra kinyújtom. A téglalapot hosszában kettévágom, az egyik tésztát megkenem kevés olvasztott vajjal és rászórom a kókuszreszeléket, majd feltekerem. A másik tésztát megszórom kakaóporral és az egyik oldala mentén hosszában végig rakom rajta a tábla csoki sorait, majd abból az irányból feltekerem a tésztát. A két "rudat" összetekerem egymással és kicsit kiolajozott szilikonformába helyezem és előmelegített sütőben megsütöm.
Nagyon finom lehet ezzel a két ízesítéssel! Jó régen csináltam kuglófot:)
VálaszTörlésA kókusz és a csoki jól passzol egymáshoz. Imádom a kuglófot! :) Élesztővel még nem készítettem, de már tervbe van véve nálam is.
VálaszTörlésÓ, ez nagyon szép kuglóf ám! Csokis is, kókuszos is, imádom mindkettőt... :o)
VálaszTörlés