Közeledik apa születésnapja és azon agyalok már egy ideje, hogy milyen tortát süssek neki. Nah, ő egyáltalán nem könnyű eset, mert neki aztán mindegy. Annyira nem sütis, úgyhogy inkább ilyenkor a mi örömünkre készül a sütemény.
Tavaly ezt a marcipános-eperlekváros trüffeltortát készítettem el neki, amit az egyik oldalon találtam (sajnos már nem emlékszem, hogy melyiken). A receptben annyi változtatás történt, hogy eredetileg málnalekvárral kellett volna megtölteni, de mivel az nem volt itthon, így eperlekvárral helyettesítettem. Így is nagyon finomra sikeredett :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás,
- 12 dkg cukor,
- 12 dkg liszt,
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 15 dkg cukor,
- 8 dkg kakaópor,
- 30 dkg margarin,
- 20 dkg eperlekvár a rétegezéshez
- 15-20 dkg fehér marcipán a golyókhoz,
- 1 púpos evőkanál kakaópor a golyók beforgatásához
A piskótához a szokásos módon a tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd a sárgáját és végül
belekeverem a kakaóporral elegyített lisztet is. Sütőpapírral bélelt
tepsibe 3 darab 18 cm átmérőjű, vékony lapot kenek belőle, és egyenként
10-12 perc alatt megsütöm.
A krémhez 2 dl vizet a cukor felével felforralom, a cukor másik felét a kakaóporral elkeverve adom a forró sziruphoz, majd belekeverek 15 dkg margarint. Egy tálcára terítem, hogy hamarabb kihűljön. A maradék 15 dkg puha margarint hozzáadva habosra keverem. A három piskótalapból kettőt bekenek eperlekvárral, majd a trüffelkrémmel megtöltöm a lapokat úgy, hogy a krémes rétegre egy lekváros lapot teszek. Végül a tortát a maradék krémmel körbekenem, és a hűtőbe teszem dermedni. A marcipánból kb. 2 dkg-os golyókat formálok, majd kakaóporba forgatom és 10 percre a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben széttudjam vágni. Mindegyiket félbevágom, körberakom velük a torta tetejét, végül megszórom a maradék kakaóporral.
A krémhez 2 dl vizet a cukor felével felforralom, a cukor másik felét a kakaóporral elkeverve adom a forró sziruphoz, majd belekeverek 15 dkg margarint. Egy tálcára terítem, hogy hamarabb kihűljön. A maradék 15 dkg puha margarint hozzáadva habosra keverem. A három piskótalapból kettőt bekenek eperlekvárral, majd a trüffelkrémmel megtöltöm a lapokat úgy, hogy a krémes rétegre egy lekváros lapot teszek. Végül a tortát a maradék krémmel körbekenem, és a hűtőbe teszem dermedni. A marcipánból kb. 2 dkg-os golyókat formálok, majd kakaóporba forgatom és 10 percre a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben széttudjam vágni. Mindegyiket félbevágom, körberakom velük a torta tetejét, végül megszórom a maradék kakaóporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése