2013. augusztus 11., vasárnap

Mákos guba

Régen mindig hagyományos mákos gubát készítettem, de a páromtól két éve megkaptam húsvétra Tóthné Pánya Marianna Házi ételek című szakácskönyvét, amiben nagyon jó receptek vannak és abban láttam először ezt az új fajta mákos gubát, úgyhogy most is ezt készítettem el.



Hozzávalók:
  • 8 db szikkadt kifli
  • 6 dl tej
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg darált mák
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • baracklekvár
  • 2 db tojásfehérje
A tejbe beleteszem a 2 dkg vajat, a vaníliás cukrot, 1 evőkanál porcukrot és meglangyosítom.
A felkarikázott kifliket  belerakom a tejbe, jól átforgatom, hogy mindenütt egyenletesen érje.
A mákot ledarálom, hogy összekeverjem a többi porcukorral és a reszelt citrom héjával.
A kiflik amikor már jól megszívták magukat tejjel, leszűröm, hogy  a felesleges tej lecsöpögjön.
A mákba beleforgatom a kifliket, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítem.
A tűzálló tálat kikenem a maradék margarinnal belehelyezem a mákos kiflikarikákat. 
A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral kemény habbá verem, majd teszek hozzá egy kanál mákot is. A kiflik tetejét megkenem baracklekvárral, majd ráteszem a habot. 10-15 perc alatt megsütöm.



4 megjegyzés:

  1. Fenséges változat, imádom a mákos gubát! :)

    VálaszTörlés
  2. Tejóisten!!:-)
    Este fél 10- kor ilyeneket olvasni, korog a gyomrom, mákos guba meg nincs itthon, de holnap lesz;-)) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várom a visszajelzést, hogy milyen lett a tiéd! :)

      Törlés