2013. október 17., csütörtök

Hússal rakott karalábé - Blogkóstoló 12. fordulójára

Most veszek először részt a Blogkóstolón, aminek a háziasszonya most teller-cake, aki számomra egy eddig ismeretlen blogot sorsolt ki. Ahogy először benéztem a lábas, fazék, fakanál oldalra, rögtön megragadott a stílusa és az ételek. Zsoltnak kiváló receptjei vannak, amik egyszerűek és gyorsak. Főételnek ezt a hússal rakott karalábét készítettem, mert még sosem ettem ilyet, de imádom a rakott ételeket. Jelentem, hogy istenire sikeredett! Tuti, hogy máskor is elkészítem. A recepten egy picit módosítottam, de a végeredmény nagyon jó lett :)

Hozzávalók:
  • 1 kg karalábé
  • 0,5 kg darált hús
  • 2 merőkanál rizs
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 dkg trappista sajt
  • olaj
  • víz
  • só, bors, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, szerecsendió, leves kocka, piros paprika
A karalábét megpucolom és 1,5x1,5 cm-es darabokra kockázom. Egy edény aljára olajat teszek, rádobom a karalábét, felöntöm egy kis vízzel, lefedem és megpárolom. Vigyázni kell, hogy ne tapadjon le, még lehet rá vizet is önteni közben.
Kevés olajon megpirítom a rizst, majd felöntöm kétszer annyi + 1 merőkanál vízzel, beleteszem a leves kockát, sót, vegetát és készre főzöm.
A vöröshagymát megpucolom és apróra vágom. Kevés olajon üvegesre pirítom, majd hozzáadok egy kis piros paprikát. Hozzáadom a darált húst, fehéredésig kevergetem, majd felöntöm egy kevés vízzel és sóval, borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és szerecsendióval ízesítem, majd pedig lefedem és készre főzöm.
A jénait kikenem vékonyan olajjal, majd az aljára a megpárolt karalábé felét teszem, rá a rizs felét és a hús felét, majd még egy rétegben megszórom mindennel. A tetejére így a hús kerül, amit vastagon bekenek tejföllel és megszórom reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.






4 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓ... ezt ki kell hogy próbáljam.
    Nagyon guszta és még karalábét soha nem csináltam rakva:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig még én sem készítettem, de egyszer mindent el kell kezdeni! Érdemes kipróbálni :)

      Törlés