Ezt a receptet még régebben vágtam ki egy újságból, de most végre elszántam magam, hogy kipróbáljam. Viszont, amikor gyúrtam a tésztát a megadott mennyiségű liszttel még folyós volt a tészta, így méregettem és adagoltam hozzá, úgyhogy nektek azt írom le, ahogyan nekem sikerült.
Vigyázni kell vele sütéskor, az első egy-két körben nehezen találtam el annak arányát, hogy ne legyen túl sötét a fánk, de a belseje is megsüljön.
- 5 dkg friss élesztő
- kb. 80-90 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 mokkáskanálnyi kristály cukor
- 4 db tojássárgája
- 1 üveg rumaroma
- 4 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
- cukor+fahéj
1,5 dl tejet meglangyosítok és beleteszem a sót, a kristály cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom és hagyom, hogy felfusson benne. Egy tálba teszem a lisztet, hozzáadom a porcukrot, a tojások sárgáját, a rumaromát, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet és langyos vajat. Rugalmas tésztát gyúrok belőle, letakarom és fél órán át hagyom kelni.
Lisztezett gyúródeszkán átgyúrom, kb. 2 cm vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, nem sütöm meg kapásból őket, hanem hagyom még negyed órát kelni őket.
Forró olajban aranybarnára sütöm, papírtörlőn hagyom kicsit lecsepegni róla az olajat, majd még forrón fahéjas cukorban megforgatom. A végén a megmaradt fahéjas cukorral megszórtam őket.
Guszta fánkocskák, remek lesz farsangkor is :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésHú, mindenkinél csak fánkot látok, muszáj lesz nekem is készíteni. ;)
VálaszTörlésNagyon guszták lettek a te fánkjaid is.
Szépek! :)
VálaszTörlésNagyon szép a tésztája és ez a fahéjas íz különlegessé teszi. Tetszik, végre kicsit más, nem a lekváros változat.
VálaszTörlésHű de guszta :)) - finomnak tűnik
VálaszTörlésJó sok fánkod lett ennyi lisztből! Most nyelek nagyokat, mert nagyon megenném!
VálaszTörlésNyugodtan próbáljátok ki, nem csalódtok benne, tényleg kicsit másabb és különlegesebb, mint a hagyományos. Mondjuk a hagyományos szalagosat is szeretjük itthon :)
VálaszTörlésHűha, ezt szeretném! A fánkot imádom, a fahéj is kedvenc, együtt csakis jók lehetnek. :)
VálaszTörlés