2015. január 12., hétfő

Portugál fahéjas fánk

Ezt a receptet még régebben vágtam ki egy újságból, de most végre elszántam magam, hogy kipróbáljam. Viszont, amikor gyúrtam a tésztát a megadott mennyiségű liszttel még folyós volt a tészta, így méregettem és adagoltam hozzá, úgyhogy nektek azt írom le, ahogyan nekem sikerült.
Vigyázni kell vele sütéskor, az első egy-két körben nehezen találtam el annak arányát, hogy ne legyen túl sötét a fánk, de a belseje is megsüljön.

 Hozzávalók:

  • 5 dkg friss élesztő
  • kb. 80-90 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 1 mokkáskanálnyi kristály cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 üveg rumaroma
  • 4 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • cukor+fahéj

1,5 dl tejet meglangyosítok és beleteszem a sót, a kristály cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom és hagyom, hogy felfusson benne. Egy tálba teszem a lisztet, hozzáadom a porcukrot, a tojások sárgáját, a rumaromát, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet és langyos vajat. Rugalmas tésztát gyúrok belőle, letakarom és fél órán át hagyom kelni.
Lisztezett gyúródeszkán átgyúrom, kb. 2 cm vastagra nyújtom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, nem sütöm meg kapásból őket, hanem hagyom még negyed órát kelni őket.
Forró olajban aranybarnára sütöm, papírtörlőn hagyom kicsit lecsepegni róla az olajat, majd még forrón fahéjas cukorban megforgatom. A végén a megmaradt fahéjas cukorral megszórtam őket.





9 megjegyzés:

  1. Guszta fánkocskák, remek lesz farsangkor is :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, mindenkinél csak fánkot látok, muszáj lesz nekem is készíteni. ;)
    Nagyon guszták lettek a te fánkjaid is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a tésztája és ez a fahéjas íz különlegessé teszi. Tetszik, végre kicsit más, nem a lekváros változat.

    VálaszTörlés
  4. Jó sok fánkod lett ennyi lisztből! Most nyelek nagyokat, mert nagyon megenném!

    VálaszTörlés
  5. Nyugodtan próbáljátok ki, nem csalódtok benne, tényleg kicsit másabb és különlegesebb, mint a hagyományos. Mondjuk a hagyományos szalagosat is szeretjük itthon :)

    VálaszTörlés
  6. Hűha, ezt szeretném! A fánkot imádom, a fahéj is kedvenc, együtt csakis jók lehetnek. :)

    VálaszTörlés