2015. március 26., csütörtök

Rigó Jancsi torta - VKF 71. fordulójára

A 71. VKF fordulójának a háziasszonyi teendőit Judit, a Kincsesbarlang blog írója látja el, aki a Kedvenc Szakácskönyvem témával állt elő. Mint mindenkinek nekem is van kedvencem. Még jó pár éve egy végkiárusításon tettem szert a Kedvenc süteményeim című könyvre, ami nagyon hasznos és már jó pár receptet kipróbáltam belőle. Éppen ezért ebből készítettem el erre a fordulóra és a nagypapám születésnapjára a Rigó Jancsi tortát. A végeredmény nagyon finom lett, bátran ajánlom mindenkinek! :)


Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
A piskótához:
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor


Krémhez:
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 1/2 dl víz
  • 5 dl tejszín
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 6 evőkanál porcukor


Tetejére:
  • 10 dkg csokoládé (fele tej, fele ét)
  • 1 evőkanál étolaj

+3 evőkanál baracklekvár


A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját pedig a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, majd a végén óvatosan hozzáforgatom a fehérjehabot. Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben megsütöm.
A zselatint beáztatom a vízbe és felolvasztom benne. Hozzákeverek egy keveset a tejszínből és a kakaóport. A többi tejszínt a porcukkal kemény habbá verem és kanalanként hozzáadom a zselatinos keveréket és alaposan összekeverem. 
A piskótát félbevágom és visszateszem a kapcsos tortaformába az alját, elsimítom rajta a krémet, majd ráteszem a felső piskótalapot, aminek a tetejét megkenem a lekvárral. A csokit vízgőz felett megolvasztom az olajjal és rásimítom a lekváros piskótára.
Egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap szépen körbevágom és kiszedem a tortaformából a tortát.




4 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szép lett a tortád, és biztos nagyon finom is volt! :)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan szép lett a tortád, és biztos nagyon finom is volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedvemre való (lenne) ez a csokis csoda! Egy ilyen tortának én is örülnék, gondolom nagypapádnak is tetszett!

    VálaszTörlés