A 71. VKF fordulójának a háziasszonyi teendőit Judit, a Kincsesbarlang blog írója látja el, aki a Kedvenc Szakácskönyvem témával állt elő. Mint mindenkinek nekem is van kedvencem. Még jó pár éve egy végkiárusításon tettem szert a Kedvenc süteményeim című könyvre, ami nagyon hasznos és már jó pár receptet kipróbáltam belőle. Éppen ezért ebből készítettem el erre a fordulóra és a nagypapám születésnapjára a Rigó Jancsi tortát. A végeredmény nagyon finom lett, bátran ajánlom mindenkinek! :)
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
A piskótához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
Krémhez:
- 1 evőkanál zselatinpor
- 1/2 dl víz
- 5 dl tejszín
- 6 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál porcukor
Tetejére:
- 10 dkg csokoládé (fele tej, fele ét)
- 1 evőkanál étolaj
+3 evőkanál baracklekvár
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját pedig a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, majd a végén óvatosan hozzáforgatom a fehérjehabot. Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben megsütöm.
A zselatint beáztatom a vízbe és felolvasztom benne. Hozzákeverek egy keveset a tejszínből és a kakaóport. A többi tejszínt a porcukkal kemény habbá verem és kanalanként hozzáadom a zselatinos keveréket és alaposan összekeverem.
A piskótát félbevágom és visszateszem a kapcsos tortaformába az alját, elsimítom rajta a krémet, majd ráteszem a felső piskótalapot, aminek a tetejét megkenem a lekvárral. A csokit vízgőz felett megolvasztom az olajjal és rásimítom a lekváros piskótára.
Egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap szépen körbevágom és kiszedem a tortaformából a tortát.
Imádnivaló! :)
VálaszTörlésCsodálatosan szép lett a tortád, és biztos nagyon finom is volt! :)
VálaszTörlésCsodálatosan szép lett a tortád, és biztos nagyon finom is volt! :)
VálaszTörlésKedvemre való (lenne) ez a csokis csoda! Egy ilyen tortának én is örülnék, gondolom nagypapádnak is tetszett!
VálaszTörlés