Lillának, aki a kisbogar blog írója jutott a SAD 31. fordulójának háziasszonyi szerepe, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy utazzunk el messzi tájakra és egy ottani desszertet hozzunk. Az én választásom a strasbourgi almás pitére esett, melynek receptjét a kedvenc sütis könyvemből néztem, a végeredmény pedig finomra sikeredett :)
A tésztához:
- 1 bögre finomliszt
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
A töltelékhez:
- 3 db Golden vagy Granny Smith alma
- 1/2 bögre barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 tojássárgája
- 1/2 bögre tejszín
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és az elektromos habverő dagasztóspiráljával alaposan összedolgozom, majd pedig folpakba csomagolva egy órára a hűtőbe teszem.
Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett munkafelületen kinyújtom a tésztát és egy kb. 20 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett piteformát vagy jénai tálat kibélelek vele, úgy, hogy legyen pereme a töltelék miatt. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházát és nyolcadolom, majd szépen elhelyezem a tésztán. A cukor felét összekeverem a fahéjjal és megszórom vele az almákat, majd kb. 30 percre előmelegített sütőbe teszem és 180 fokon sütöm.
A tojások sárgáját kikeverem a maradék cukorral és a tejszínnel, amit az almaszeletekre öntök és további kb. 15 percig sütöm, amíg aranybarna színe nem lesz és meg nem dermed.
Érdekes recept, biztos nagyon fincsi :)
VálaszTörlésNagyon finom lehetett! Ezért is jók ezek a játékok mert jó kis recepteket találunk!
VálaszTörlésFinom lehet ez az almás süti. :)
VálaszTörlésAlmás süti mindig jöhet! :)
VálaszTörlésAlmás mindig jöhet, főleg ilyen finom, tejszínes töltelékkel... :-)
VálaszTörlésMindenféle almás sütit szeretek, biztos ezt is szeretném! :)
VálaszTörlés