2014. január 9., csütörtök

Csirkés zöldséges pirított tészta - Blogkóstoló 14. fordulójára

Ezt a receptet is Erikánál találtam és rögtön megtetszett. A kínai étteremben lévő pirított tésztához tudom hasonlítani és a végeredmény egy nagyon finom étel. A receptet nagyobb vonalakban követtem, de ízlésemnek és a kamra tartalmának megfelelően módosítottam rajta. Valamint végre használhattam az új wok-omat, amit még Nyuszifültől kaptam karácsonyra! :)

 Hozzávalók:
  • 1 csirkemell filé
  • 50 dkg spagetti tészta
  • 2+2 evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál méz
  • gomba
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2 szál nagyobb sárgarépa
  • negyed fej káposzta
  • só, bors
A húst csíkokra vágom, beleforgatom a 2 evőkanál keményítőbe, majd egy tálban elkeverem a szójaszószt, a mustárt, a mézet, sót, borsot és ebbe is beleforgatom a húst. Lefedem és 1-2 órán át hagyom, hogy összeérjen.
Ezalatt  a gombát megpucolom, darabolom, kissé felfőzöm, majd lecsepegtetem.  A hagymát megpucolom és nagyobb darabokra vágom, a répát pucolás után vékonyan szeletelem, a káposztát pedig legyalulom. A wokban felforrósítom az olajat, beleteszem a káposztát és sütni kezdem, amikor már szépen kezd barnulni, hozzáadom a hagymát és együtt pirítom tovább. Ha a hagyma kezd üvegesedni, akkor hozzáadom a répát és gombát, felöntöm kb. 4 dl vízzel és hagyom párolódni. Ha készen van, leszűröm, de úgy, hogy a levet felfogom egy edényben. A csirkét elkezdem pirítani, ha már jó a husi, akkor felöntöm a zöldségekről leszűrt lével és hagyom rotyogni. 2 evőkanál keményítőt elkeverek egy kevés vízzel és a húshoz öntöm, ha kellően besűrűsödött, akkor hozzáadom a zöldségeket és egy kicsit főzöm még.
A tésztát 5-6 cm-es darabokra töröm és elkezdem pirítani, mint a tarhonyát, majd pedig felöntöm vízzel és megfőzöm, majd leszűröm. Ha készen van összekeverem a zöldséges husis raguval.


10 megjegyzés:

  1. Hm, finomnak hangzik. :)
    Nagyon hasznos ajándékot kaptál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örültem az ajándéknak, mert már régóta akartam egy wok-ot :)

      Törlés
  2. De jó, ezt el is fogom készíteni! Szeretjük a kínai kaját! Mondtam én, hogy Blogkóstolózok én magamnak, játékon kívül is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még játékon kívül is megéri blogkóstolni,mert tényleg nagyszerű recepteket lehet találni a blogokon :)

      Törlés
  3. Thaiföldről én is hoztam haza egy nagyon finom receptet, szinte kéthetente el is készítem, akkora kedvenc. Ehhez is használhatjátok a wok-ot, de megteszi egy óriás teflon lábas is, amibe belefér minden alapanyag.
    Elsősorban baromfihúsból szoktam készíteni, de szóba jöhet disznóhús is. Hozzávalók:
    1.tál: 40-50 dkg vékony csíkokra vágott hús

    2.tál: 2 nagy fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
    2 szál sárgarépa srégen felkarikázva
    4 gerezd fokhagyma vékony csíkokra vágva

    3.tál: 20 dkg gomba felszeletve (konzerv is lehet)
    negyed cikk káposzta vékony csíkokra vágva
    2 erős zöldpaprika vékony csíkokra vágva

    4.tál: 1 szál póréhagyma felkarikázva
    1 kisebb cukkini zsülienre vágva (gyufaszálnyi csíkokra vágva)
    1 doboz bambuszrügy lecsepegtetve, vékony csíkokra vágva

    A szószhoz:
    2 evőkanál olaj (lehet olíva olaj is), vagy zsír
    1 evőkanál étkezési keményítő
    1 evőkanál cukor (lehet helyettesíteni fruktózzal, vagy glukononnal)
    1/2 dl szójaszósz
    kevés frissen őrölt feketebors, vagy tarkabors (ki hogy szereti)
    fél kávéskanál gyömbérpor (ha valaki nem szereti, ki is maradhat, de jó
    az emésztéshez!)
    Az olajat az edényben felforrósítjuk, majd beleszórjuk a felaprózott húst. Lepirítjuk, hogy félig megpuhuljon. Aztán kb. 5 percenként szórjuk a lábasba sorrendben az előkészített zöldséges tálak tartalmát, vigyázva, hogy folyamatosan kevergessük, és ne kapjon le, de a zöldségeknek ropogósnak kell maradni, ezért nem célszerű az edényt lefedni. A végén öntjük rá a szószt, ami az egészet összekapja, ettől az ételünk térfogata kissé összeesik. Mi pirított rizzsel szoktuk enni.
    Nem felejtettem ki belőle a sót, só nem kell bele!
    Próbáljátok ki ezt is, nem fogtok benne csalódni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a receptet mindenképpen ki fogom próbálni! :)

      Törlés
  4. Még nem is "mondtam", vasárnap elkészítettem a husis pirított tésztát! Szinte ugyanígy, csak a gomba maradt ki, mert nem volt itthon. Nagyon finom volt, Fiam még uzsonnára is azt evett:-) Köszönjük a receptet, el is tettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nálatok is nagy sikert aratott! Mi is imádjuk! :)

      Törlés