2014. március 18., kedd

Csokis-vaníliás-ananászos máktorta - Janó tortája

Múlt héten megkértem nagyobbik öcsémet, hogy mégis mondja már meg, hogy milyen tortát szeretne a születésnapjára. Odaadtam neki kettő sütis könyvet, hogy döntsön. Hát választott, de úgy, hogy több receptet szeretett volna vegyíteni, az egyikből a piskóta, a másikból a krém....stb. Végül hat kívánsága lett a tortájával kapcsolatban: a tésztában legyen mák és csokilikőr, legyen benne vaníliás krém és görög csokoládékrém, ananász és a tetején hólabda ízű pudingpor. Úgyhogy jó pár órát eltöltve a konyhában megvalósítottam a kívánságát, szerencsére ízlett neki és a párosítások egész jók lettek :) A díszítés kissé minimalistára sikeredett, de értékéből talán nem von le túl sokat.

Boldog születésnapot kívánok Janó!!!!!!

 Hozzávalók:
A tésztához (23 cm átmérőjű tortaforma):

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • 5 evőkanál mák
  • 5 evőkanál csokilikőr
Vaníliás krémhez:
  • 1 csomag Aranka vaníliás krémpor
  • 1 tasak habfixáló
  • 0,7 dl ananászlé (ananászbefőttről leszűrt levet használtam)
  • 1,5 dl hideg tej
Görög csokoládékrémhez:
  • 4 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 teáscsésze tej
  • 1 teáscsésze cukor
  • 5 evőkanál kakaó
  • 2 dl habtejszín
Tetejére:
  • 1 csomag hólabda ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
+ egy konzerv ananász
+ 2 dl habtejszín+habfixáló

A tésztához a margarint a porcukorral  és vaníliás cukorral habosra keverem, majd a tojásokat egyenként a legmagasabb fokozatra kapcsolva hozzáadom. A lisztet a sütőporral elkeverem és fokozatos keverés mellett adagalom a tésztához, ha már sima a tésztánk akkor hozzáadom a mákot, majd a csokilikőrt. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát és előmelegített sütőben megsütöm.
Az ananászkompótról leszűröm a levét. A vanília krémhez a tejet és ananászlét egy tálba öntöm, hozzáadom a krémport és kemény krémmé verem, a végén pedig hozzáadom a habfixálót. Hűtőbe teszem.
A csokoládékrémhez a kukoricalisztet és a cukrot fél teáscsészényi tejjel úgy elkeverek, hogy közben vízgőz felett legyen. A többi tejet megmelegítem és lassan hozzáadom a keverékhez. Közben átteszem takaréklángon a tűzhelyre és fokozatosan adagolom hozzá a kakaót, és addig keverem, amíg be nem sűrűsödik. Ha már elég sűrű leveszem a tűzhelyről és kihűtöm. A habtejszínt kemény habbá verem és a kihűlt csokoládékrémmel összekeverem.
Elkezdem összeállítani a tortát. A tésztát három részre vágom az alsót egy tányérra teszem és köré húzom a tortakarimát (nekem a végén túl alacsonynak bizonyult a karima, ezért alufóliával megnagyobbítottam), a vaníliakrém felét elkenem a tésztán, megszúrom ananásszal, majd ráteszem a krém másik felét. Erre jön a következő középső tészta, amire a csokoládékrém felét teszem, rá a maradék ananászt, arra pedig megint a csokoládékrémet, amit a felső tésztával fedek le.
Szokásos módon elkészítem a hólabda ízű pudingot és a torta tetejére öntöm. Egy estére beteszem a hűtőbe. Óvatosan leveszem a tortáról a karimát. A 2 dl habtejszínt kemény habbá verem a habfixálóval és azzal bevonom a torta oldalát és díszítem a tetejét.



6 megjegyzés:

  1. Ez aztán az összetett kívánság :D Igazán különleges lehetett.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép és finom tortát készítettél! Isten éltesse tesódat nagyon sokáig! Egészen megkívántam jól jönne egy szeletke:)

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok oda a tejszínhabért (anno volt egy allergiám) de ebből egy szelettel szívesen megennék :) Nagyon szép lett és biztos finom is.

    VálaszTörlés
  4. Boldog születésnapot Öcsédnek! Isten éltesse sokáig! :)
    Hát, mit mondjak, nem semmi tortát kért az ünnepelt, volt benne minden jó. De azért jól kivitelezted, és biztosan nagyon finomra sikeredett! :) Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot az öcsédnek !
    A torta igazán fenséges, ügyes vagy :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen! Tesóim tudnak dolgokat kitalálni. Már a kisebbik öcsém is tervezi a szülinapi tortáját, én meg törhetem a fejem a megvalósításon :)

    VálaszTörlés