2014. július 1., kedd

(Húsvéti) ananásztorta

Tegnap megvolt a szakdolgozati védésem is, ami szerencsére sikerült, úgyhogy elvileg sikeresen leállamvizsgáztam a főiskolán :) Pénteken át is vehetem a tanúsítványt, hogy elvégeztem az iskolát, mert sajnos még nem rendelkezem szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsgával, de ami késik nem múlik. Most, hogy már nem kell iskolába járnom belevetem magam a nyelvtanulásba és reményeim szerint hamarosan készhez kapom a diplomámat :)
Ezt a tortát, még pár éve készítettem az anyai mamámnak születésnapjára, nem tudom, hogy mitől lenne húsvéti, de az újságban ez állt. A recept egyébként a 2008-as Kiskegyed Konyhája 3. számában található meg.

Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tésztához:

  • 10 dkg hámozott mogyoró
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 6 db tojás
  • 10 dkg kristály cukor
A krémhez és díszítéshez:
  • kb. 5 dkg ribizli lekvár
  • 1 kis doboz ananászbefőtt
  • 1 tasak zselatinpor (10 gramm)
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5,5 dl tejszín
  • 1 kivi
  • 1 tasak habfixáló
  • 2-3 doboz csokis ostyarúd
  • csokival bevont mazsola
A mogyorót ledarálom és összekeverem a zsemlemorzsával, sütőporral, csokoládéval és narancshéjjal. A tojások fehérjét kemény habbá verem az apránként hozzáadott cukor felével. A maradék cukorral kikeverem a tojások sárgáját, aztán a mogyorós keveréket és a tojáshabot felváltva adagolva a cukros sárgájához keverem. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe megsütöm kb. 30-35 perc alatt.
Ha kihűlt a tészta, akkor kiveszem a formából és kettévágom. Majd az alsó lapot visszateszem a tortaforma aljába és megkenem a ribizli lekvárral  mindkét lap tetejét.
Leszűröm az ananászról a levét, de úgy, hogy a levét megtartom, mert még szükségem lesz rá. Felkockázom az ananászt.
A zselatint beáztatom fél dl ananászlébe. A mascarponét habosra keverem a porcukorral, egyenként eldolgozom benne a tojások sárgáját, majd a narancslé felét is. A zselatin felolvasztom, erőteljesen hozzákeverek egy kis merőkanál krémet, majd a krém egészéhez adva összekeverem. Kemény habbá  verek 3 dl tejszínt és beleforgatom a mascarponés krémbe.
A krém felét a tortaformában lévő tésztára kenem, majd megszórom az ananásszal és befedem a maradék krémmel, végül a lekváros oldalával felfelé befedem a másik tészta lappal. Alufóliával lefedem és minimum 12 órára hűtőbe teszem.
Ha letelt az idő, a maradék tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a habfixálót is. Bevonom vele a tortát, a tetejét díszítem fele, behúzkodom egy késsel a szeleteket. A kivit megpucolom szeletelem és a torta közepére helyezem, teszek rá egy habpöttyöt és minden pötty tetejére teszek egy csokis mazsolát, a torta oldalát pedig kirakom a csokis ostyarudakkal.




12 megjegyzés:

  1. Hát ez gyönyörű ! - finom ízvilág lehet

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a sikeres szakdolgozatvédéshez! Kitartást a nyelvtanuláshoz, az is menni fog!
    Nagyon szép tortát sütöttél, megállja ez a helyét nem csak húsvétban:-) De fincsi lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Hát a nyelvtanulás is szép kör lesz, de igyekszem :)

      Törlés
  3. Csinos kis torta lett :)
    Ha van kedved egy kis játékhoz, akkor kérlek nézz be hozzám:
    http://sunisuti.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok a sikeres szakdolgozatvédéshez! Kitartást a nyelvtanuláshoz és sok sikert majd a vizsgához! :)
    A torta nagyon finomnak tűnik, és szép is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Remélem a nehezén már túl vagyok és a szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsga könnyebb lesz :)

      Törlés
  5. A tortából szívesen elfogadtam volna egy kóstolót. :D

    Gratulálok a vizsgádhoz, sok sikert a nyelvtanuláshoz!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm! Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni :)

    VálaszTörlés