Tegnap megvolt a szakdolgozati védésem is, ami szerencsére sikerült, úgyhogy elvileg sikeresen leállamvizsgáztam a főiskolán :) Pénteken át is vehetem a tanúsítványt, hogy elvégeztem az iskolát, mert sajnos még nem rendelkezem szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsgával, de ami késik nem múlik. Most, hogy már nem kell iskolába járnom belevetem magam a nyelvtanulásba és reményeim szerint hamarosan készhez kapom a diplomámat :)
Ezt a tortát, még pár éve készítettem az anyai mamámnak születésnapjára, nem tudom, hogy mitől lenne húsvéti, de az újságban ez állt. A recept egyébként a 2008-as Kiskegyed Konyhája 3. számában található meg.
A tésztához:
- 10 dkg hámozott mogyoró
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 6 db tojás
- 10 dkg kristály cukor
A krémhez és díszítéshez:
- kb. 5 dkg ribizli lekvár
- 1 kis doboz ananászbefőtt
- 1 tasak zselatinpor (10 gramm)
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 5,5 dl tejszín
- 1 kivi
- 1 tasak habfixáló
- 2-3 doboz csokis ostyarúd
- csokival bevont mazsola
A mogyorót ledarálom és összekeverem a zsemlemorzsával, sütőporral, csokoládéval és narancshéjjal. A tojások fehérjét kemény habbá verem az apránként hozzáadott cukor felével. A maradék cukorral kikeverem a tojások sárgáját, aztán a mogyorós keveréket és a tojáshabot felváltva adagolva a cukros sárgájához keverem. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe megsütöm kb. 30-35 perc alatt.
Ha kihűlt a tészta, akkor kiveszem a formából és kettévágom. Majd az alsó lapot visszateszem a tortaforma aljába és megkenem a ribizli lekvárral mindkét lap tetejét.
Leszűröm az ananászról a levét, de úgy, hogy a levét megtartom, mert még szükségem lesz rá. Felkockázom az ananászt.
A zselatint beáztatom fél dl ananászlébe. A mascarponét habosra keverem a porcukorral, egyenként eldolgozom benne a tojások sárgáját, majd a narancslé felét is. A zselatin felolvasztom, erőteljesen hozzákeverek egy kis merőkanál krémet, majd a krém egészéhez adva összekeverem. Kemény habbá verek 3 dl tejszínt és beleforgatom a mascarponés krémbe.
A krém felét a tortaformában lévő tésztára kenem, majd megszórom az ananásszal és befedem a maradék krémmel, végül a lekváros oldalával felfelé befedem a másik tészta lappal. Alufóliával lefedem és minimum 12 órára hűtőbe teszem.
Ha letelt az idő, a maradék tejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a habfixálót is. Bevonom vele a tortát, a tetejét díszítem fele, behúzkodom egy késsel a szeleteket. A kivit megpucolom szeletelem és a torta közepére helyezem, teszek rá egy habpöttyöt és minden pötty tetejére teszek egy csokis mazsolát, a torta oldalát pedig kirakom a csokis ostyarudakkal.
Hát ez gyönyörű ! - finom ízvilág lehet
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésNagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésGratulálok a sikeres szakdolgozatvédéshez! Kitartást a nyelvtanuláshoz, az is menni fog!
VálaszTörlésNagyon szép tortát sütöttél, megállja ez a helyét nem csak húsvétban:-) De fincsi lehet...
Köszönöm szépen! Hát a nyelvtanulás is szép kör lesz, de igyekszem :)
TörlésCsinos kis torta lett :)
VálaszTörlésHa van kedved egy kis játékhoz, akkor kérlek nézz be hozzám:
http://sunisuti.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html
Köszönöm szépen a díjat! :)
TörlésGratulálok a sikeres szakdolgozatvédéshez! Kitartást a nyelvtanuláshoz és sok sikert majd a vizsgához! :)
VálaszTörlésA torta nagyon finomnak tűnik, és szép is. :)
Köszönöm! Remélem a nehezén már túl vagyok és a szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsga könnyebb lesz :)
TörlésA tortából szívesen elfogadtam volna egy kóstolót. :D
VálaszTörlésGratulálok a vizsgádhoz, sok sikert a nyelvtanuláshoz!
Köszönöm! Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni :)
VálaszTörlés