2015. március 22., vasárnap

Strasbourgi almás pite - SAD 31. fordulójára

Lillának, aki a kisbogar blog írója jutott a SAD 31. fordulójának háziasszonyi szerepe, aki azzal az ötlettel állt elő, hogy utazzunk el messzi tájakra és egy ottani desszertet hozzunk. Az én választásom a strasbourgi almás pitére esett, melynek receptjét a kedvenc sütis könyvemből néztem, a végeredmény pedig finomra sikeredett :)

Hozzávalók (a bögrém 3 dl-es volt):
A tésztához:

  • 1 bögre finomliszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma


A töltelékhez:

  • 3 db Golden vagy Granny Smith alma
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 bögre tejszín


A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és az elektromos habverő dagasztóspiráljával alaposan összedolgozom, majd pedig folpakba csomagolva egy órára a hűtőbe teszem.
Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett munkafelületen kinyújtom a tésztát és egy kb. 20 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett piteformát vagy jénai tálat kibélelek vele, úgy, hogy legyen pereme a töltelék miatt. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházát és nyolcadolom, majd szépen elhelyezem a tésztán. A cukor felét összekeverem a fahéjjal és megszórom vele az almákat, majd kb. 30 percre előmelegített sütőbe teszem és 180 fokon sütöm.
A tojások sárgáját kikeverem a maradék cukorral és a tejszínnel, amit az almaszeletekre öntök és további kb. 15 percig sütöm, amíg aranybarna színe nem lesz és meg nem dermed.




6 megjegyzés:

  1. Érdekes recept, biztos nagyon fincsi :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett! Ezért is jók ezek a játékok mert jó kis recepteket találunk!

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet ez az almás süti. :)

    VálaszTörlés
  4. Almás süti mindig jöhet! :)

    VálaszTörlés
  5. Almás mindig jöhet, főleg ilyen finom, tejszínes töltelékkel... :-)

    VálaszTörlés
  6. Mindenféle almás sütit szeretek, biztos ezt is szeretném! :)

    VálaszTörlés