2014. január 29., szerda

Mogyorós babtorta - SAD 21. fordulójára

Macskanyelv igencsak feladta a leckét, amikor kiírta a SAD 21. fordulójának témáját, Édes "macskásság". Azt is kérte, ha lehetőségünk van rá próbáljunk meg diétás édességeket készíteni a közelgő böjtre tekintettel. Érdekes ötlet és egészen eddig agyaltam rajta, hogy mégis mit süssek. Ekkor kaptam nagynénémtől ezt a sütireceptet, úgyhogy remélem megfelelő lesz és kedvet kaptok hozzá ti is :)
A díszítés a sütemény egyik fő hozzávalójából készült és egy macskafejet formáz :)

 Hozzávalók:
  • 24 dkg nettó tömegű puha bab konzerv
  • 10 dkg barna cukor
  • 3 db tojás
  • 7 dkg mogyoró + a díszítéshez
  • 1+1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és fél leve
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
A babot picit megfőzöm, hogy még puhább legyen és könnyen passzírozható. Ha már jó, akkor krumplinyomón kinyomom egy tálba. A tojásfehérjéket kemény habbá verem. Egy másik tálban a tojások sárgáját az egyik vaníliás cukorral, barna cukorral habosra keverem és hozzáadom a mogyorót, amit előtte összetörtem és megpirítottam, majd pedig a kipasszírozott babot, sütőport, citromhéjat és levét, legvégén pedig a tojáshabot. Sütőpapírral kibélelem a 18 cm átmérőjű tortaformát, beleöntöm a masszát és előmelegített sütőben megsütöm. 
A habtejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verem és hozzáadom a habfixálót. Bevonom a tortát vele és mogyoróval díszítem.






12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett a tortád és tudom milyen finom torta készül babból, mert Váncza-projectben jó pár verziót készítettem és mindegyik nagyon finom volt.
    Biztos vagyok benne hogy a te tortád is nagyon finom:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elsőnek meglepődtem, hogy milyen finom tészta kerekedett a babból, úgyhogy tuti, hogy még fogok hasonlót készíteni. :)

      Törlés
  2. Hú, nagyon érdekes recept és külön tetszik, hogy a bab jelent meg a díszítésben is! Szívesen megkóstolnám! :) Örülök, hogy játszottál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy tetszik :) Öröm volt a játék :)

      Törlés
  3. Izgalmasan hangzik a bab a tésztában :)

    VálaszTörlés
  4. De aranyos! Milyen érdekes a bab a tésztájában!

    VálaszTörlés
  5. Tervbe van véve a babos tészta készítés, csak még nem kerítettem időt rá. Kíváncsi vagyok nagyon az izére. A képről az jön le, hogy nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  6. Még sosem készítettem, csak tervben van. Biztos nagyon finom lehet :)))

    VálaszTörlés