2014. április 12., szombat

Körtés pite

Volt még otthon egy kis körte, gondoltam valami sütibe jól jönne, így fogtam két receptet és összegyúrtam őket. Egyszerű és nagyszerű, bármikor újra elkészíteném és megkóstolnám :)

 Hozzávalók (17x29 cm-es tálhoz):
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2-3 csík citromhéj
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál méz
  • 4 egész szegfűszeg
  • 5 nagy hámozott, kicsutkázott, felnegyedelt körte

180 fokra előmelegítem a sütőt. A vízbe beleteszem a citromhéjat, a citrom levét, mézet, szegfűszeget és a körtét. Puhára főzöm, majd lecsöpögtetem a körtét, de úgy, hogy a főzőlevét felfogom egy edényben, mert még szükség lesz rá.
A vajat a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverem. Hozzáadom a liszttel elkevert sütőport, végül a tojások fehérjéből felvert kemény habot. Óvatosan összekeverem. A masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe töltöm. Ráteszem a körtét és 25-30 percig sütöm, amíg tapintással szilárdnak nem érzem. Ezalatt a félretett főzőlevet addig forralom, amíg kb. 4-5 evőkanálnyi marad belőle. A sütőt 230 fokra felcsavarom. A megmaradt főzőlevet a sütemény tejére kanalazom és visszateszem további 5 percre a sütőbe, hogy szép aranybarna legyen. 


3 megjegyzés:

  1. De bitang jól néz ki a megpirult tetejével! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis sütit hoztál össze! Érdekes, ha van otthon valami felhasználásra váró alapanyag, mindig sütiben gondolkodom... talán nem vagyok vele egyedül?

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Én is elsőként mindig sütiben gondolkozom, mert nagyon szeretem őket :)

    VálaszTörlés